На 30 септември е обявен ден на национален траур ,

...
На 30 септември е обявен ден на национален траур ,
Коментари Харесай

Световният политически елит е в Париж за погребението на Жак Ширак

На 30 септември е разгласен ден на народен печал, кончината на Ширак ще бъде маркирана с минута безмълвие във всички публични институции и учебни заведения.
В 9:00 ч. сутринта в понеделник ковчегът на Ширак ще напусне Инвалидите с боен конвой и ще отиде в църквата Сен Сюлпис, зо последна възпоменателна работа, на която ще участва президентът Еманюел Макрон.
От Елисейския замък оповестиха, че близо 30 държавни глави се чакат на траурните церемонии, в това число съветският президент владимир путин, унгарският министър председател Виктор Орбан и немският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Освен това ще дойде и някогашният федерален канцлер на Германия Герхард Шрьодер.
Френският политически хайлайф също ще бъде показан. Там ще бъдат наследниците на Ширак Никола Саркози и Франсоа Оланд, както и водачът на крайната десница Марин льо Пен.
В една от доста редките си появи на обществено място ще направи и третият президент на съвременна Франция Валери Жискар Д’Естен, който е на 93 година
Ширак ще бъде заровен в гробището Монпарнас до гроба на щерка си, която умря през 2016 година на 58 година след дълга борба с анорексията, написа БГНЕС.
Смъртта на някогашният френски президент на 26 септември на възраст 86 години провокира вълна от респект към човек, чиято политическа кариера продължи три десетилетия, приключвайки с 12 години като президент от 1995-2007 година
Но също случилото се провокира въпроси какъв брой в действителност е постигнал този политик по време на дългия си престой в кабинети и още веднъж хвърли светлината на прожекторите на присъдата от 2011 година за подкупи през времето му като кмет на Париж.
Независимо от това, анкета във в. „ Льо Журнал до Диманш “ сподели, че французите го считат за най-хубавият президент на модерната ера, дружно с Шарл дьо Гол, предава Франс Прес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР