На 30 ноември 2018 г. в Лондон, в централата на

...
На 30 ноември 2018 г. в Лондон, в централата на
Коментари Харесай

Асамблеята на донорите на МФ „Козлодуй” даде положителна оценка за хода на дейностите по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй”

На 30 ноември 2018 година в Лондон, в централата на Европейската банка за възобновяване и развиване, България показа пред донорите на Международен фонд „ Козлодуй” (МФК) напредъка в дейностите по извеждане от употреба на спрените 440-мегаватови блокове и хода на плановете, финансирани от Фонда.
Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов беше началник на българската делегация на форума, която включваше специалисти от енергийното министерство и Държавно дружество „ Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО). „ Бих желал още един път да подчертая, че България високо прави оценка изразената от Вас взаимност в поддръжката на нашите действия, свързани с безвредното извеждане от употреба на блокове 1-4 на АЕЦ „ Козлодуй”, съобщи при започване на съвещанието господин Първанов.
От страна на донорите беше маркирано, че е забележим напредъкът в демонтажните действия в Машинна зала (МЗ) на четирите блока, в което представители на Генерална дирекция „ Енергетика” на Европейската комисия са се убедили персонално по време на визитата си на площадката през месец септември т. година Участниците във форума обявиха желание през септември 2019 година още веднъж да посетят Министерство на здравеопазването на 1-4 блок, когато се чака, според Програмата за извеждане от употреба, демонтажът там дефинитивно да е завършил. Като позитивен факт бе маркиран също стартът на 9 ноември на първата експлоатационна акция на Съоръжението за плазмено изгаряне – един от главните планове за ръководство на радиоактивни боклуци, финансирани със средства на МФК. По време на Асамблеята беше регистрирано и развиването на плана за създаване на Националното вместилище на ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци, където са завършени дейностите по главния ров на бъдещото оборудване – над един милион кубически метра земна маса са изкопани и депонирани според проекта за строителството. Пред донорите беше маркирана и реализацията на плана за цялостната реорганизация на околовръстния път на град Козлодуй, напълно финансиран от Фонда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР