На 30 март 2022 г. от 18.00 ч. ще бъде

...
На 30 март 2022 г. от 18.00 ч. ще бъде
Коментари Харесай

Регионален етнографски музей – Пловдив представя изложбата „престилката – символ и апотропей“

На 30 март 2022 година от 18.00 ч. ще бъде открита изложбата на Регионален етнографски музей – Пловдив „ Престилката – знак и апотропей “, част от формалната стратегия „ Наследство II “ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Изложбата показва богатата сбирка от текстил на проф. Юлия Дилова и по-специално мястото и ролята на престилката в женското обичайно облекло. Ще разберете за какво е толкоз значим този детайл от костюма на дамата, за какво е в разнообразни цветове, какво значат знаците върху нея, нейните обредни функционалности и какви са другите ѝ имена. Ще се потопите в един цветен свят, имащ свое значение и история.

Изложбата има за цел да показа и значимостта на наследството. Било то движимост, ария, традиция, ние израстваме с него, носим го в себе си и го предаваме на поколенията след нас. То ни дава неподозирана мощ, обогатява ни и ни разрешава да се докоснем до времена, постоянно непознати за нас. Наследството ни оказва помощ да оформим нашата еднаквост, учи ни да ценим историята.

С този план Регионален етнографски музей – Пловдив се надява да даде повече публичност на колекционерството и дарителството, като добра процедура за запазване на културно-историческото завещание.

Проектът включва и най-новото издание на музея каталога „ С обич към изтъканото “, който показва и останалата част от страхотната сбирка на проф. Юлия Дилова – дарена на Регионален етнографски музей – Пловдив от щерка ѝ Цветина Ерохина.

Заповядайте в РЕМ – Пловдив, с цел да видите и разберете повече за активността на тази невероятна жена – проф. Дилова, за нейната колекционерска пристрастеност, обвързвана със сръчността и уменията на българката и с магията на националното творчество.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР