На 30 април 2023 г. клубове от младежка доброволческа организация

...
На 30 април 2023 г. клубове от младежка доброволческа организация
Коментари Харесай

Доброволци организират маратон за популяризиране на донорството на стволови клетки

На 30 април 2023 година клубове от младежка доброволческа организация Ротаракт из цялата страна провеждат маратон за популяризирането на донорството на стволови кафези. Инициативата се провежда в партньорство с УМБАЛ " Александровска ", Българско съдружие " Лимфом " и Български Червен Кръст в поддръжка на Българския указател за евентуални донори на стволови кафези. Събитието ще бъде извършено в 7 града: София, Велико Търново, Дупница, Банско, Пловдив, Добрич и Кърджали.

" Избрахме тази идея, тъй като стволовите кафези се употребяват за лекуване на доста и съществени болести, като разнообразни хематологични и имунни болести, и съществуването на повече евентуални донори в Българския указател покачва шанса на заболелия да откри подобаващ донор за трансплантация. " споделят уредниците. 

Също по този начин от съдружие " Лимфом " споделят 3-те метода за даряване на стволови кафези, от костен мозък, от пъпна шнур и посредством периферна кръв. Като огромна част от трансплантациите се правят посредством периферна кръв, като процесът е сходен на кръводаряването и става чрез профилирана машина, през която минава кръвта, с цел да бъдат извлечени стволовите кафези от нея преди тя да бъде върната назад в тялото на донора, изясняват още от сдружението.

Маратонът ще бъде с дължина 5 км. и ще бъде с несъстезателна цел за хора от всевъзможни възрасти.

В София събитието ще бъде извършено с поддръжката на ТехПарк София, на чийто терен ще бъде и трасето, като регистрацията ще стартира от 10:00, а стартът - от 11:00. Пловдивският му другар ще бъде извършен в Гребна база Пловдив по същото време. Във Велико Търново бягането ще бъде разграничено на две елементи - 400м за деца със старт в 10:00 и 5км. за възрастни със старт в 10:15, като регистрацията ще стартира от 09:00 и трасето ще бъде в парк " Дружба ". В Дупница, Добрич, Кърджали и Банско още веднъж регистрацията ще стартира от 10:00, а формалният старт ще бъде даден в 11:00, като респективно локациите ще бъдат: Дупница - парк " Рила`, Добрич - парк " Св. Георги ", Кърджали - Стадион Арена " Арда " и в Банско стартът ще бъде даден от ул. Пирин.

Също по този начин на място на всяко събитие ще участват и екипи от лаборатории " Рамус " и от Български Червен Кръст, които ще записват искащи в регистъра за евентуални донори. От Българския указател обясниха, че вписването би могло да стане по два метода - посредством букална или кръвна проба, чрез която след това да може да бъде открито съвпадане сред евентуален донор и пациент, нуждаещ се от стволови кафези.

Повече информация за събитието може да намерите на формалния му уебсайт ТУК .
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР