На 3 ноември 1988 г. създаден е опозиционният Клуб за

...
На 3 ноември 1988 г. създаден е опозиционният Клуб за
Коментари Харесай

3 ноември 1988 г. Жельо Желев създава знаков опозиционен клуб

На 3 ноември 1988 година основан е опозиционният Клуб за поддръжка на гласността и преустройството. На този ден в 65-та публика на Софийския университет е основан Клубът за поддръжка на гласността и преустройството, който дружно с Обществения комитет за екологична отбрана на Русе, е измежду първите дисидентски организации в социалистическа България, напомня dariknews.bg.

Инициатор на плана е Желю Желев, който намира поддръжка в съперници на тоталитарната система като Искра Панова, Евгения Иванова, Антонина Желязкова, Георги Мишев, Марко Ганчев, Радой Ралин, Петко Симеонов, Невена Стефанова, Блага Димитрова, Мария Бойкикева, проф. Николай Василев, акад. Кирил Василев, кинорежисьорът Дучо Мундров, изявеният български физикохимик Алексей Шелудко.

През септември 1988 година Желев приготвя Програмната декларация.
През октомври тя е разисквана, а на 3 ноември е призната Учредителната (програмната) декларация, определен е Управителен съвет, поставят се правилата на действие на Клуба. Учредителната декларация е изпратена до Централен комитет на Българска комунистическа партия, креативните съюзи и средствата за всеобща информация. Първият ръководител на ротационен принцип на Клуба става Мария Бойкикева.

Основната активност на Клуба се състои в приемането и разгласяването на заявления и мнения по общополитически въпроси, в които внезапно се подлага на критика властта на Тодор Живков.
Клубът, дружно с другите неформали, застава в отбрана на правата на българските мюсюлмани
и се афишира срещу така наречен Възродителен развой. Членовете на Клуба демонстрират огромна интензивност по западните радиостанции, като необикновен отзив имат есетата на Блага Димитрова и Марко Ганчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР