На 3 април Тайван бе разтърсен от земетресение с магнитуд

...
На 3 април Тайван бе разтърсен от земетресение с магнитуд
Коментари Харесай

Тайван беше ударен от най-силното земетресение от 25 години насам -

На 3 април Тайван бе разтресен от земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер - най-силният трус, който е удрял острова от най-малко 25 години насам, при което почина един човек, десетки бяха ранени и бе отправено предизвестие за цунами в Южна Япония и Филипините, което по-късно бе анулирано.

Пожарната работа на Тайван заяви, че се допуска, че един човек е бил смачкан смъртоносно от падащи камъни в планинския, едва обитаем източен окръг Хуалиен, където е бил епицентърът, а повече от 50 души са ранени.

Най-малко 26 здания са се срутили, повече от половината в Хуалиен, към 20 души са в капан, а избавителните работи не престават, оповестиха оттова.

Тайванските телевизионни станции демонстрираха фрагменти на рисково наклонени здания в Хуалиен, където земетресението удари в морето към 8 ч. сутринта локално време (00:00 GMT), до момента в който хората са тръгвали за работа и на учебно заведение.

Според Централната метеорологична администрация на Тайван трусът е бил с дълбочина 15,5 км.

Японската метеорологична организация заяви, че няколко дребни талази цунами са достигнали елементи от южната префектура Окинава, а по-късно намали предходното предизвестие за цунами до предупредително. Според нея земетресението е било с магнитуд 7,7.

Филипинската сеизмологична организация също издаде предизвестие за жителите на крайбрежните региони на няколко провинции, като ги прикани да се изтеглят на по-високи места.

Тайван издаде предизвестие за цунами, само че не заяви за вреди от него, а по-късно Тихоокеанският център за предизвестие за цунами в Хавай съобщи, че рискът от разрушителни талази цунами към този момент значително е минал.

Трусовете от земетресението край източния бряг на Тайван бяха усетени в цялата островна страна и в елементи от континентален Китай и Япония.

Според очевидец на Агенция Франс Прес вторичните земетресения към момента се усещат в Тайпе, като по данни на тайванската централна метеорологична администрация досега са регистрирани повече от 25 вторични труса.

Китайските държавни медии оповестиха, че земетресението е било усетено в китайската провинция Фудзиен и е било усетено и в Шанхай.

Градската администрация на Тайпе съобщи, че не е получила известия за огромни вреди и че градският метрополитен е проработил скоро след труса, до момента в който електроенергийният оператор Taipower съобщи, че повече от 87 000 семейства в Тайван към момента са без ток.

Двете тайвански атомни електроцентрали не са били наранени от труса, добави Taipower.

Тайванският високоскоростен железопътен оператор съобщи, че няма данни за повреди или потърпевши във влаковете му, само че означи, че влаковете ще имат закъснения, до момента в който се извършат инспекции.

Официалната централна новинарска организация на Тайван заяви, че земетресението е било най-силното, което е разтърсвало острова от 1999 година насам, когато трус с магнитуд 7,6 по Рихтер умъртви към 2400 души и унищожи или повреди 50 000 здания в едно от най-тежките регистрирани трусове в Тайван.

Централната метеорологична администрация на Тайван заяви, че земетресението е записано с втората по мощ активност " 6+ " в окръг Хуалиен, по скалата за активност от 1 до 7.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР