На 29 май, събота, от 19 часа, на сцената на

...
На 29 май, събота, от 19 часа, на сцената на
Коментари Харесай

Балетът „Зорба гъркът” отново на сцената на Софийската опера и балет

На 29 май, събота, от 19 часа, на сцената на Софийската опера ще се играе фамозният балет „ Зорба гъркът ". В него има два дебюта - на Никола Хаджитанев като Зорба и на Цецо Иванов като Джон. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и постоянно се радва на претъпкани салони.

Изминаха 33 години от международната премиера на балета - 6 август 1988 година, на сцената на Арена ди Верона

" Зорба гъркът " се свързва най - към този момент с фамозния филм с присъединяване на Антъни Куин, а в основата е книгата " Живот и завършения на Алексис Зорбас " (1943 година ), с която започва кариерата на писателя Никос Казандзакис.

Балетната режисура настига по популярност литературния и филмовия вид. Световната премиера на балета „ Зорба гъркът " е през 1988 година на " Арена ди Верона ". Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. фенове в 30 страни по света. Събирал е даже 120 - хилядна аудитория едновременно - на открития стадион в Рио де Жанейро.

Автор на музиката е Микис Теодоракис - един от най - изявените гръцки композитори, държавник, политически и културен деятел, ученик на Парижката и Атинската консерватории.



Хореограф е руснакът Лорка Масине, който е роден в Ню Йорк. Негов преподавател е татко му, известният хореограф Леонид Масине. През 1960 година дебютира в трупата на татко си, а през 1964 година основават със сестра си Татяна Масине своя натрупа. Сътрудничи като танцьор и хореограф на френската телевизия, на " Балета на 20 век " на Бежар, балетната натрупа на Монте Карло, " Ню Йорк Сити Балей ", Театро Масимо в Палермо, " Миланската Ла Скала ", Римската опера и други

Самият хореограф твърди, че се усеща европеец, защото е приключил литература в Сорбоната, татко му има имение в Италия, а той живее в Гърция. Лорка Масине обаче в никакъв случай не е поставял балета „ Зорба гъркът " в Гърция. Концепцията му за танца в фамозния балет е за танц без абстрактности, с философската мисъл на Кафка, Томас Ман и Джордж Оруел. " Езикът би трябвало да е понятен за публиката, да отдели разликата сред балет и танц, сред драматургичния език и езика на танца ", счита режисьорът.

Балетът на Софийската опера и балет бе поканен от Министерството на културата на Гърция да взе участие със " Зорба Гъркът " в културната стратегия " 2007 - Година на Казандзакис ". Проектът се реализира във връзка 50 години от кончината на огромния гръцки публицист.

Балетът на Микис Теодоракис и Лорка Масине се играе с огромен триумф по целия свят.

В България балетът е подложен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година, на сцената на НДК. От първата режисура на балета на сцената на Софийската опера и балет са минали цели 26 години, само че публиката го посреща от този момент до в този момент с неотслабващ екстаз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР