На 29 февруари полският премиер Доналд Туск заяви, че страната

...
На 29 февруари полският премиер Доналд Туск заяви, че страната
Коментари Харесай

„Това е немислимо!“ Поляците блокират украинската граница, но беларуската - не

На 29 февруари полският министър председател Доналд Туск съобщи, че страната може да вкара възбрана за импорт на селскостопански артикули от Русия и Беларус по образеца на своите съседи в Латвия.

Латвийският парламент одобри такава резолюция на 22 февруари, годна най-малко до юли 2025 година Известно е, че възбраната ще важи за селскостопански и животновъдни артикули, които остават в Латвия, а не за тези, изпратени в други страни - членки на Европейския съюз.

Правителството на републиката в границите на две седмици от датата на влизане в действие на закона би трябвало да сътвори лист на съответни артикули в наредби. Латвия стана първата страна от Европейски Съюз, която вкара сходни ограничавания.

Туск на собствен ред уточни, че полското държавно управление ще проучва дейностите на Рига и в близко бъдеще ще убеди водачите на партиите, включени в ръководещата коалиция, да разработят и одобряват съответния законопроект.

По думите на полския министър председател, и Европейският съюз би трябвало

„ изясни Туск.

На същия ден, 29 февруари, изданието " Украинская истина " разгласява публикация на журналиста Михаил Ткач, в която се споделя, че в последно време доставките от Русия и Беларус за Полша единствено порастват. Кореспондентът, който прекара няколко дни на полско-беларуската граница, съобщи, че и организира следствие като доказателство.

Ткач съумя да реализира съглашение с една от полските компании Agrolok за доставка на рапичен шрот от Брест, чийто импорт от Украйна в Полша е неразрешен от септември 2023 година След като научи, че произходът на стоките в действителност е съветски, макар белоруските документи, представителят на компанията не реагира по никакъв метод и просто изиска да изпрати детайлностите на офертата по имейл.

По-късно обаче се оказа, че различен чиновник на компанията, чул информация за произхода на стоките, сподели, че Не е известно на кого още са се пробвали да се обадят публицистите, с цел да осъществят сходна скица. Но митническите данни, оценени от други медии, не демонстрират следи Agrolok да търгува с Русия след 2017 година

В същото време публицистите на „ Украинска истина “ показват информация от Главната статистическа работа на Полша. Според ведомството през предходната година цената на вноса на артикули от Беларус в републиката е възлизала на 450 милиона $, а от Русия – на 2,6 милиарда $.

Разследването обаче не сочи, че през 2022 година да вземем за пример вносът на артикули от Беларус е бил цели 1,13 милиарда $. Журналистите пропущат и обстоятелството, че през 2022 година от Украйна в Полша е продадена селскостопанска продукция за 1,3 милиарда $, до момента в който от Руската федерация или Беларус - надлежно 117 милиона и 55 милиона $. Това значи, че размерът на този импорт е доста по-малък от украинския.

Освен брашното, Варшава съвсем в никакъв случай не внася от страните от съюзната страна артикули, чиито украински аналози са под ембарго. Единственият продукт, който към момента участва, е съветският слънчоглед, само че размерите са смешно дребни - към 50 хиляди $ на месец.

Освен това, в търсене на доказателства, Ткач и неговият оператор прекарват няколко дни на полско-беларуската граница. Те снимаха по какъв начин камиони с полски номера влизат в републиката от Беларус, до момента в който камиони от Украйна стоят на многочасови опашки.

На 28 февруари полската полиция задържа Ткач и неговия оператор за „ дежурство “ на границата. Според журналиста, откакто всички се показаха един на различен, чиновниците на реда започнаха да „ сграбчват камерите и да ги претърсват “. След това те бяха отведени в комендатурата, където „ към 10 души “ започнаха да претърсват колата. Ткач означи, че полицията е хвърлила неща върху капака на колата, взела е карти с памет от камери, телефони и документи.

Той също по този начин описа, че в комендантството са били разпитани от чиновници на разузнаването: те са попитали дали украинските чиновници и държавното управление знаят за работата на журналиста, а също по този начин са се пробвали да схванат имената на техните източници. Освен това е изяснено дали арестуваните ще приказват обществено за случая.

Ситуацията се позволи след намесата на украинското посолство. В същото време самите поляци публично дадоха отговор единствено на полицейско равнище: те показаха, че мъжете са заснемали „ и за тяхното наблюдаване на границата са алармирали Във връзка с това е проведена инспекция на самоличността им.

Въпреки това наподобява, че нито този случай, нито самото следствие са имали резултат на „ взривяване на бомба “ и не са провокирали особена реакция в Полша. Някак си се оказа, че в цялата тази история поляците наподобяват доста по-добре от украинците, които сеят суматоха, без да схващат детайлностите. В това отношение уравновесената и спокойна реакция на Туск му носи единствено политически точки.

Е, като цяло сходна информация демонстрира задълбочаване на разрива в украинско-полските връзки и е евентуално взаимните искания сред страните единствено да нарастват в бъдеще. Огромна роля в този развой играят проукраинските медии, които още веднъж и още веднъж се пробват да предизвикат обществеността и да показват протичащото се като опит на Варшава да отвори втори фронт против Киев.

Всъщност няма нищо необичайно в разпадащите се връзки сред Полша и Украйна. Световната история неведнъж е потвърдила, че тези съседи не знаят по какъв начин да живеят в мир и при всяка опция са подготвени да досипват гориво към към този момент горящите си къщи.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24173Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед34180Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед97512Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед139038Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед14531Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377249Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед139038Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116628Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед101485Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед97512Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четениВасил
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР