На 29 декември 1993 г. на остров Лантау в Хонконг

...
На 29 декември 1993 г. на остров Лантау в Хонконг
Коментари Харесай

29 декември 1993 г. - Издигната е най-високата статуя на открито на седящ Буда

На 29 декември 1993 година на остров Лантау в Хонконг завършва монтажът на най-високата скулптура в света навън на седящия Буда Амогхасидхи - Тиан Тан Буда. Намира се в двора на манастира По Лин на възвишението Анпин и символизира хармоничната връзка сред индивида и природата, хората и религията. Тя е главен център на будизма в Хонконг, а също и известна туристическа атракция.

Общата височина на статуята е 34 метра, направена е от 202 бронзови детайла с общо тегло 250 тона. Стойността на плана е 68 млн. $.

Строителството на комплекса стартира през 1990 година и приключва с откриването на статуята на 29 декември 1993 година – това е денят на просветлението на Буда Гаутама, създател на будистката вяра.

При разкриване на статуята на церемонията по откриването са поканени монаси и високопоставени посетители от континентален Китай, Хонконг, Тайван, Индия, Япония, Корея, Тайланд, Малайзия, Сингапур, Шри Ланка и Съединени американски щати.

Комплексът е обект на огромен туристически интерес. От 2006 година до него главно се стига с кабинкова въжена линия. Първата ѝ спирка е в град Дунчун, а последната е Анпин. Линията минава около интернационалното летище на Хонконг.

Статуята е кръстена Tian Tan Buddha, тъй като в основата си е модел на Олтара на небето в Храма на небето в Пекин. Статуята показва Буда да седи на трон от лотос. Заобиколен е от шест по-малки бронзови скулптури, известни като " Предлагането на шестте Деви ", отрупвани с цветя, тамян, лампи, мехлеми, плодове и музика в чест на Буда. Тези блага символизират обич, морал, самообладание, старание, медитация, мъдрост и всичко належащо, с цел да се изпадне в нирвана.

Посетителите би трябвало да изкачат 240 стъпала, с цел да стигнат до Буда, въпреки да има и лъкатушен път за транспортни средства за потребностите на хора с увреждания.

Tian Tan Buddha наподобява умерено и достолепно. Дясната му ръка е леко вдигната. Статуята е със северно ревю и това е неповторимо измежду най-големите скулптури на Буда, защото всички останали са с южно ревю.

Под статуята има три подземни етажа: Залата на Вселената, Залата на благотворителен заслуги, както и залата за възпоминание, в които се влиза против възнаграждение. Един от най-известните експонати вътре е светиня от Гаутама Буда, състояща се от някои от неговите хипотетични кремирани остатъци. Има и голяма камбана с изображения на Буда, която звъни на всяка седма минута - общо 108 пъти дневно като знак на освобождение от 108 типове човешки раздразнения.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР