На 28 юли 2023 г. Народното събрание одобри промени в

...
На 28 юли 2023 г. Народното събрание одобри промени в
Коментари Харесай

Кои нарушения на правата на работещите се наказват със затвор

На 28 юли 2023 година Народното събрание утвърди промени в Наказателния кодекс, с които се криминализират действията, ориентирани против правото на сдружаване на служащите и чиновниците в синдикални организации и съюзи.

Освен новата корекция в закона, още от 2015 година в българското законодателство е в действие и преследването на извършители при невнасяне на осигурителни вноски. Кои са наредбите, конкретизиращи тези действия, в какво се показват и каква е отговорността на нарушителите, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Последните измененията в Наказателния кодекс по отношение на правото на сдружаване са в действие от 08.08.2023 година Какво в действителност съставлява закононарушението срещу правото на служащите и чиновниците да се сдружават в синдикални организации и съюзи?

Законът е уредил, че който посредством принуждение, опасност или по различен противозаконен метод пречи на някого да реализира свое право на синдикално сдружаване, като го принуди обратно на убежденията или волята му да членува или да се откаже от участие в синдикална организация, или му попречи да сътвори такава, се санкционира с отнемане от независимост до три години или с санкция до пет хиляди лв..

Какво следва в случай че сте наели нелегално малолетно лице на работа

Нормата показва също, че който посредством принуждение, опасност или по различен незаконен метод пречи на някого да реализира произлизащи от упражненото му право на синдикално сдружаване права, се санкционира с отнемане от независимост до една година или с санкция до три хиляди лв.. Ако изброените действия се извършат наново, наказването е отнемане от независимост до пет години или санкция до 10 хиляди лв..

 istock istock
В друга законова наредба, която е в действие от 2015 година, е посочено, че който укрие наложителни осигурителни вноски за държавно публично обезпечаване или за здравно обезпечаване в огромни размери, като разгласи застрахователен приход в по-малък размер от действителния за обезпеченото лице, не подаде декларация, удостовери лъжа или затаи истина в подадена декларация, сформира или употребява документ с погрешно наличие, неистинен или преправен документ при практикуване на стопанска активност, при водене на счетоводство или при показване на информация пред органите по приходите, унищожи или укрие в законоустановените периоди счетоводни документи, счетоводни регистри или ведомости за заплати се санкционира с отнемане от независимост до пет години и с санкция до две хиляди лв..

Изисквания при наемане на малолетни служащи

В закона е посочено, че когато горните нарушавания са осъществени с присъединяване на орган по приходите или регистриран инспектор, наказването е отнемане от независимост от една до шест години и санкция до пет хиляди лв., както и отнемане от избрани права.

Когато пък отговорностите за осигурителни вноски за държавно публично обезпечаване или за здравно обезпечаване са в изключително огромни размери, наказването е отнемане от независимост от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на отговорния.

В сходни случаи, в случай че до привършване на правосъдното разследване в първоинстанционния съд наложителните осигурителни вноски за държавно публично обезпечаване или за здравно обезпечаване бъдат импортирани в бюджета дружно с лихвите, наказването е отнемане от независимост до две години и санкция до петстотин лв. или отнемане от независимост до три години и санкция до хиляда лв..

В закона е конкретизирано също, че служащият или служителят, предстоящ на наложително обезпечаване, не носи наказателна отговорност, в това число и за подбуждане и помагачество.

Припомням, че " Задължителни осигурителни вноски за държавно публично обезпечаване или за здравно обезпечаване в огромни размери " са тези, които надвишават три хиляди лв., а " наложителни осигурителни вноски за държавно публично обезпечаване или за здравно обезпечаване в изключително огромни размери " са тези, които надвишават дванадесет хиляди лв..

Справка:

член 174б, член 255б, член 93, т. 29 от Наказателния кодекс

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР