На 28-ми юли, докато ръководителите на мисията на китайския луноход

...
На 28-ми юли, докато ръководителите на мисията на китайския луноход
Коментари Харесай

Китайският луноход Юту 2 откри мистериозно вещество на Луната

На 28-ми юли, до момента в който ръководителите на задачата на китайския луноход “Юту 2 ” го подготвяха за краткотрайно изключване за предотвратяване от горещините на лунното пладне, те откриха нещо удивително. Във вътрешността на един от дребните кратери беше открито съществуването на мистериозна субстанция, която наподобява на гел. 

За находката бе оповестено в медиите в края на август, само че китайците към момента не си бяха разгласили фотосите. Днес част от изображенията са към този момент публично притежание, тъй че всеки може да ги преглежда.

Панорамно изображение на региона с гелоподобното вещество. Photo credit: CNSA/CLEP

Съгласно последната информация, публикувана от китайските медии, учените са дали команда на лунохода да приближи кратера и да го изследва, без значение от обстоятелството, че процедурата крие известни опасности. Изследователите са се пробвали да изучат материала благодарение на спектрометъра VNIS, което е било комплицирано за осъществяване, защото луноходът е трябвало да се приближи оптимално, без да падне в кратера. В края на август са били получени удовлетворителни измервания, само че резултатите още не са известни. Вероятно те ще бъдат разказани в научна публикация, която ще бъде подадена за обява в влиятелно списание.

Ще следим развиването по тематиката със засилен интерес! Луната към момента крие своите секрети от хората, само че това няма да е вечно. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР