На 28-ми февруари ще се навърши цяла една година, откакто

...
На 28-ми февруари ще се навърши цяла една година, откакто
Коментари Харесай

Роботизираната ръка на ИнСайт ще избута пробивната машина, за да влезе в почвата на Марс

На 28-ми февруари ще се навърши цяла една година, откогато немската пробивна “къртица ”, доставена на повърхността на Марс чрез американската задача “ИнСайт ”, се заклещи в почвата на Червената планета. Сега екипите на НАСА ще опитат нова тактика за избутването на пробивната машина, с цел да почне да дълбае надолу – като това ще стане чрез роботизираната ръка. Всички системи на борда на “ИнСайт ” работят обикновено и няма никакви механически проблеми с приборите както на спускаемия уред, по този начин и на самата “къртица ”. Просто това, което се случи е, че Марс изненада учените Оказа се, че почвата на Червената планета в равнината Елизиум е друга от останалите почви в другите райони, посетени от земните проучвателен апарати. Вместо да е рехава и песъклива, както откривателите чакаха, пясъчните гранули се прилепват едни към други – сходно на цимент. За да може “къртицата ” да дълбае надолу, тя има потребност от търкане в почвения пласт – и по подигравка най-хубавото търкане се обезпечава от хлабава почва, а не от циментен вид, защото по този начин песъчинките падат към машината. През миналото лято екипите започнаха да притискат почвата благодарение на роботизираната ръка, с цел да могат да обезпечат нужното търкане – без обаче да допират самата “къртица ”, с цел да не увредят нежната научна инсталация. Докато този способ спомогна ненапълно, “къртицата ” на два пъти изскочи на открито, вместо да копае във вътрешността – евентуално поради почвени частици, които се натрупват изпод. Но в този момент към този момент не са останали доста други възможности за управлението на задачата – постанова се пробивната машина да бъде бутана непосредствено с роботизираната ръка. Ще отнеме известно време, до момента в който методът бъде модернизиран. В края на февруари или при започване на март роботизираната ръка ще бъде приведена в позиция, с цел да се направи инспекция какво ще се случи, когато “къртицата ” още веднъж бъде задействана. Като спомагателна мярка екипите обмислят да трансферират още почва във отвора, който се е формирал към бургията. Това може да обезпечи още налягане и търкане, с цел да може машината най-накрая да почне да дълбае надолу. Но дали ще се стигне до тази мярка, зависи от това дали подбутването с роботизираната ръка ще помогне.

Пробивната “къртица ” на “ИнСайт ”. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

. На 28-ми февруари ще се навърши цяла една година, откогато немската пробивна “къртица ”, доставена на повърхността на Марс чрез американската задача “ИнСайт ”, се заклещи в почвата на Червената планета. Сега екипите на НАСА ще опитат нова тактика за избутването на пробивната машина, с цел да почне да дълбае надолу – като това ще стане чрез роботизираната ръка. 

Всички системи на борда на “ИнСайт ” работят обикновено и няма никакви механически проблеми с приборите както на спускаемия уред, по този начин и на самата “къртица ”. Просто това, което се случи е, че Марс изненада учените

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР