На 27 февруари 2018 г. в 16.00 ч. в сградата

...
На 27 февруари 2018 г. в 16.00 ч. в сградата
Коментари Харесай

Само императорът на Русия може да подари такава чаша: Ето какви светини ще покажат във Варна за 3 март

На 27 февруари 2018 година в 16.00 ч. в постройката на Музея на Възраждането във Варна ще се открие  традиционната годишна галерия, която музеят провежда във връзка националния празник на България Трети март. Изложбата е под надслов  „ Честванията на Българската Свобода “ и показва експонати, свързани с годишнини, отбелязващи бележитата дата.  

В изложбата са включени юбилейни монети, медали, значки, отсечени за празнувания на Българското избавление. Наградните оценки са връчвани на български опълченци за тяхното присъединяване във войната и най-много геройството при Ст. Загора, Шипка и Шейново. Сред атрактивните предмети е сребърна чаша с монограм на съветския император Николай II.



Чашата е с позлата от вътрешната страна, а на дъното й е изписано името на нейния собственик - опълченеца Иван Илиев Владиков. Тези чаши са част от празненствата във връзка 25-тата годишнина от Освобождението на България. Те са специфичен подарък от съветския император към българските опълченци – носители на Георгиевски кръст за смелост, като на дъното на всяка чаша е гравирано името на опълченеца, на който тя принадлежи. Интересни са и двете керамични чаши с изображения от шипченските боеве, дело на сливенския клон на ПОД „ Шипка “, направени през 1902 година

За пръв път в галерия е включена фотография, представяща щафетната лекоатлетическа обиколка, която се организира към този момент 55 години във Варна по самодейност на Радио Варна. Снимката е част от фонда на отдел „ Най-нова история “ на РИМ-Варна.

В изложбата са включени предложения от 30-те, 60-те, 70-те, 80- те години на XX в.

Експонатите ще могат да се видят до 16 март 2018 година в постройката на Музея на Възраждането.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР