На 27 август през 1959 г. с решение на Политбюро

...
На 27 август през 1959 г. с решение на Политбюро
Коментари Харесай

След хиляди избити БКП закрива лагера на смъртта

На 27 август през 1959 година с решение на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия под интернационален напън е закрит концлагерът Белене, знак на тоталитарните репресии у нас. Тоталитарният комунистически режим е заставен да закрие „ Белене ”, най-големия концлагер за политически съперници в страната, който е основал с скрито решение 10 години по-рано.

Така е сложено началото на най-големия лагер за политически съперници на Българска комунистическа партия в България по времето на комунизма. Лагерът, прочут като Българския Сибир, е построен на дунавския остров Персин.

В него без съд и присъда попадат врагове на националната власт, фашисти, асоциални детайли и хулигани.

По неофициални данни през този лагер на гибелта са минали над 30 000 лагеристи. Няколко хиляди от тях са намерили тук гибелта при неизяснени условия. Противниците на комунистическия режим живеят при безчовечен условия - в землянки и бараки, поставят непостижим труд.

Дневният хранителен дял на пандизчиите е бил 78 стотинки, до момента в който порционът на стражевите кучета е бил 85 стотинки.

След 1989 година „ Белене ” се трансформира в място за памет на жертвите на лагерите по времето на ръководство на Българска комунистическа партия.

Текст под фотография:

Адът " Белене "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР