На 27.08.2023 г. на плаж Хармани в Созопол по едно

...
На 27.08.2023 г. на плаж Хармани в Созопол по едно
Коментари Харесай

Концесионерът на плаж Хармани в Созопол и фирмата, осигуряваща медицинското обслужване на плажа: Недопустимо е един трагичен инцидент да се използва за очерняне на лекари

На 27.08.2023 година на плаж Хармани в Созопол едновременно породиха четири случая с давещи се хора, попаднали в подводно течение сред пост №2 и пост №3. Спасителите са реагирали неотложно и са извадили от морето първите двама туристи - мъж и млада жена, които са бедствали в морето. Докато правят избавителната интервенция, в региона на прилежащия пост стартират да се давят други двама - дете и 42-годишен мъж от Враца, това се показва в обща позиция на  на концесионера на плажа " АУТО ФАКТОР " ЕООД  и на " КАРДИО САНА " ЕООД – лечебница за профилирана здравна помощ по вътрешни заболявания и кардиология, която обезпечава здравното обслужване на плажа, получена на публицистичната поща на.

В тази рискова обстановка, част от спасителите остават да реанимират дружно с медицинския екип младата жена, която е била в сериозно положение, а останалите спасители подхващат избавителна интервенция, като се насочват към другите двама. Успяват да спасят детето и се насочват с джет към 42-годишния мъж. Успяват да го измъкнат на брега, в тежко положение и в безсъзнание. Предприемат се незабавни реанимационни дейности за оказване на първа помощ, в които вземат участие спасители и лекари от медицинския пункт на плажа. Към тях се причисляват и трима лекари, които са били на плажа като туристи. На мъжа е изработен сърдечен масаж, аспирация на съдържимото в устната празнина и изкуствено дишане с интубация.  Дефибрилаторът е подготвен за работа, само че при включването му налагането на лъжиците, сърдечната активност е липсвала напълно и на монитора се появява права линия. Същото открива и екипът на Центъра за незабавна здравна помощ (ЦСПМ).

При тази обстановка медицинските лица са решили, че е ненужно потреблението на дефбрилатор при настъпила гибел. За огромно страдание опитите за реанимация не са дали резултат. Пристигналият на място екип на ЦСМП-Бургас е установил гибелта на екскурзианта.      

По мотив популяризираните от лицето Калина Калева изказвания, че лекарите са бездействали и дефибрилаторът не е работел, заявяваме, че същите не дават отговор на истината. По време на случаите на плажа са работели двама лекари - единият доктор е реанимирал дамата, а вторият - мъжа.  Неадекватни  са догатките и оценките давани от Каменова, която не е здравно лице. Същата е логопед и координатор на Има Такъв Народ в 23-ти МИР София. Недопустимо е един драматичен случай да се употребява, с цел да се очернят лекари, избавили не един и два човешки живота и да се извличат политически и предизборни дивиденти.

  " На плажа нямаме доктор, който да е непознат жител, както твърди госпожа Каменова. Всички лекари са български жители.   На всички плажни линии, с които " Кардио Сана " има подписани контракти, разполагаме с перфекетно оборудвани ренимационни пунктове. Конкретно на плаж Харманите пункта има дефибрилатор, външен трансдермален пейсмейкър, аспиратори, вентилатори за обдишване " пийп ", интубационни тръби всички размери, доста О2 и всички лекарства, нужни за поддържане на витални функционалности. Отделно имаме и реаномобил, който е оборудван със същата техника, която я има и в пункта. В реаномобила също има дефибрилатор. Тези апарати са със станции за зареждане и настрана работят и на акумулатори - нови са и са доста качествени, минали всички проби за валидност. Изброената здравна техника е реанимационна и тя е закупена от концесионера, макар че той няма обвързване да я обезпечи нито по разпоредба, нито по концесионен контракт. Каквото съм поискала, всичко е закупено от концесионера - доста повече от изискуемото по закон. Лично изследвах случая и съм безапелационна, че сътрудниците са създали всичко по силите си, с цел да спасят екскурзианта. Но когато са го извадили от морето, главата му е била посиняла, което е симптом, че евентуално вечеч е бил мъртъв. Дефибрилаторите са изправн и работят, само че в тази ситуация не са употребявани заради установена липса на сърдечна активност ", съобщи доктор Ваня Каменова, шеф на " Кардио Сана ".

" Категорично стоя зад медицинския екип на плажа, който е формиран от лекари реаниматори, анестезиолози, с опит в незабавната помощ и които са създали всичко по силите си да спасят живота на екскурзианта. Същите хора минути по-рано избавиха други три живота. За страдание медицината не е всесилна и от време на време не може да помогне. За следващ път призоваме всички плажуващи да не влизат в морето, когато има талази или е вдигнат червен байрак ", съобщи шефът на фирмата-концесионер Кирил Спасов.   

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР