На 26-ти февруари Православната църква почитабългарския светец -свети Серафим, архиепископ

...
На 26-ти февруари Православната църква почитабългарския светец -свети Серафим, архиепископ
Коментари Харесай

Днес почитаме Св. Серафим Софийски Чудотворец и Св. Порфирий, епископ Газски

На 26-ти февруари Православната черква почитабългарския светец -свети Серафим, архиепископ Богучарски и Софийски вълшебник.

Мощите на Владика Серафим, почитани от генерации вярващи, почиват в криптата на храм „ Св. Николай Мирликийски “ в София на бул. „ Цар Освободител “, прочут още като Руската черква. Неговият гроб е място за поклонение на вярващи от цялата страна и отвън рамките й.

Свети Серафим бил съветски свещеник с купата Богучарски.Той дошъл в България с десетките хиляди бежанци от Русия след Октомврийската гражданска война там. От задграничния съветски синод, който обгрижвал православните руси в заточение, свещеник Серафим бил подложен за началник на съветските емигрантски църковни общности у нас. Бил добър богослов и грижлив овчар, по тази причина и доста българи го търсели за духовни директиви.

На 26-ти февруари Православната черква уважава ипаметта насветиПорфирий Газски.

Той бил родом от Солун и живял в ІV век.В устрема си към подвижнически живот той отпътувал за Египет, където станал духовник в една от множеството отшелнически обители, появили се в последните десетилетия преди идването на Порфирий там.

След няколко години усърдният духовник посетил Йерусалим,поклонил се на светите места и след това се поселил в Йорданската пустиня, където живеел в пост, труд и непрестанни молебствия. Но подвижникът болен тежко и тогава отишъл в Йерусалим, където всеки ден посещавал храма " Възкресение Христово " и се покланял на светия Кръст. Когато ръководителите на локалната черква го опознали, му предложили да го ръкоположат за духовник. След това му поверили да служи и да пази светинята - Кръста Господен. А след няколко години Бог го призовал на друго служение.

Порфирий бил подложен за свещеник на град Газа в Палестина.Служението било мъчно, тъй като към момента имало доста езичници в града. Свети Порфирий проповядвал избавителната религия и цели 25 години управлявал правдиво и с огромно старание дребното си паство. Упокоил се в 420 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР