На 26 октомври Министерството на иновациите и растежа изпрати за

...
На 26 октомври Министерството на иновациите и растежа изпрати за
Коментари Харесай

МИР изпрати за одобрение в Брюксел програмата за наука и иновации за над 2 млрд. лв.

На 26 октомври Министерството на нововъведенията и растежа изпрати за утвърждение от Европейската комисия Програма " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ). Общият й бюджет е 2,14 милиарда лв.. Очаква се осъществяването ѝ да започва при започване на идната година, оповестяват от Министерството.

По програмата могат да аплайват висши учебни заведения, научноизследователски организации и бизнес. Тя има два целта – " Устойчиво развиване на българската научноизследователска и иновационна екосистема “ и " Цифрова промяна на обществения бранш “.

По първия приоритет ще бъдат развивани към този момент построените Центрове за върхови достижения и Центрове за подготвеност, ще се поддържат внедряването на технологии, прехвърлянето на познание и скъсяването на пътя от изследванията до нововъведенията. В това число ще се подкрепи и развиването на Лабораторния комплекс на " София тех парк “. Ще бъдат финансирани и планове, получили знака за качество " Печат за върхови достижения “ по стратегиите " Цифрова Европа “ и " Хоризонт Европа “ на Европейска комисия. Ще се влага в индустриални иновационни стратегии за развиване на технологии, посредством които районите да станат по-конкурентоспособни и климатично неутрални.

По втория приоритет ще се финансира дигитализацията на обществения бранш, повишението на киберсигурността в администрацията, основаването на пространства от данни, отворен достъп до просвета и други

Програмата съдържа три стратегически интервенции, по които ще разпредели:

1) Подкрепа в размер на 70 млн. евро (от ЕФРР+национално) за построяването на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове, част от европейската мрежа (4 съфинансирани от стратегия Цифрова Европа на Европейска комисия и 8, отличени с " Печат за върхови достижения “). Хъбовете съставляват обединявания сред бизнес, научни организации и университети, неправителствен бранш и софтуерни и бизнес- посредници. Те ще бъдат построени във всички райони за обмисляне и ще дават профилирани услуги за дребни и междинни предприятия.

2) Подкрепа в размер на 142 млн. евро (от ЕФРР+национално) за развиване на Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност, построени по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък “ (2014-2020 г.) Ще се финансира тяхното стабилно развиване, усилване на потенциала им за приложни проучвания и пълноценното им присъединяване в иновационната екосистема посредством създаване и осъществяване на бизнес-планове, в това число и за районно развиване.

3) Подкрепа в размер на 25 млн. евро (от ЕФРР+национално) за ваучерна скица за МСП за поощряване съдействието и потреблението на капацитета в Центровете за върхови достижения, Центровете за подготвеност, обектите от Националната пътна карта за научна инфраструктура и други научноизследователски организации и висши учебни заведения. Иновативните ваучери ще осъществят връзката сред секторите академия-бизнес за да подкрепят предприятията в тяхното развиване, изследване на нови благоприятни условия или разрешаване на съответни софтуерни или бизнес-предизвикателства.

ПНИИДИТ е главният инструмент за реализиране на умна промяна на българската стопанска система посредством вложения в научните проучвания и нововъведенията. 275 млн. евро национално и европейско финансиране ще подкрепят връзката индустрия-академия посредством разнородни грантови схеми.

Програмата ще бъде подпомагана в осъществяването си от 2 междинни звена - Изпълнителна организация " Програма за обучение “ и Министерството на електронното ръководство.

Припомняме, че в края на август МИР изпрати за утвърждение в Брюксел и Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 (ПКИП) с бюджет близо 3 милиарда лева Тя беше утвърдена на 3 октомври (https://www.mig.government.bg/vodestha-novina/ek-odobri-programa-konkurentosposobnost-i-inovaczii-v-predpriyatiyata-za-3-mlrd-lv/ ). Средствата ще бъдат вложени в нововъведения, цифровизация, енергийна и ресурсна успеваемост за българския дребен и междинен бизнес. Стартът й се чака до края на годината.

По двете стратегии дружно (ПКИП и ПНИИДИТ) МИР ще ръководи общо над 5 милиарда лева за интервала 2021-2027.

На 21 октомври служебният кабинет разгласи на брифинг в Министерския съвет, че са обезпечени европейски средства общо в размер на над 14 милиарда лева по 7 публично утвърдени стратегии (https://www.mig.government.bg/vodestha-novina/sluzhebniyat-kabinet-osiguri-evropejski-sredstva-v-razmer-na-nad-14-miliarda-leva/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР