На 26 май (четвъртък), от 18.00 часа, фоайето на Държавна

...
На 26 май (четвъртък), от 18.00 часа, фоайето на Държавна
Коментари Харесай

Вокалната студия на Маестра Стефка Минева с концерт в Старозгорската опера

На 26 май (четвъртък), от 18.00 часа, фоайето на Държавна опера Стара Загора ще бъде сцена на концерта на вокалната студия на Маестра Стефка Минева.

Именитата оперна прима и Почетен жител на Стара Загора е вокален съветник на артист-хористи от Старозагорската опера близо 10 години. Входът за събитието е свободен. Първият сходен концерт бе през септември 2017 година.

„ Моята работа с артистите от хора, стартира инцидентно с дребна задявка сред мене и диригента на хора Младен Станев “, показа Стефка Минева. „ Никога не съм си представяла, че мога да вляза даже в ролята на вокален съветник, не на вокален възпитател, което е прекомерно виновна специалност. Помислих, че мога да оказа помощ с това, което съм научила през годините на креативната си реализация от нашите диригенти, от работата ми в чужбина и лека-полека, с доверие от едната и другата страна започнахме да работим. Работихме повече интерпретация. Искам да им внуша да вършат музика, а освен да пеят тонове. Това е най-хубавото нещо, което артистът може да сервира на публиката и най-много на себе си. Постепенно от 2-3 индивида класът стана по-голям и стигнахме до концертно осъществяване с много ангажираща стратегия. Похвално е това, че моите артист-хористи имат предпочитание да работят, тъй като това се отразява по-късно в работата им в хора. Получава се по-високо качество на осъществяването “, безапелационна е маестрата.

Стефка Минева е родена е в фамилията на музиканти – Миньо Минев и сопраното Йовка Бунарджиева-Минева, едни от създателите на Старозагорска опера. Завършва Вокалния факултет на Държавна музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “ – София в класа на проф. Сима Иванова, а по-късно при проф. Илия Йосифов (1968-1972). Дебютира на старозагорска сцена през 1972 година в ролята на Берта от „ Севилския бръснар “ от Джоакино Росини. През 1974 година специализира в Оперната студия на Болшой спектакъл в Москва при режисьора Борис Покровски. Същата година печели почетната грамота на Международния конкурс „ П. И. Чайковски “ в Москва. През 1976 година е лауреат на Шестия интернационален конкурс за млади оперни артисти в София. През 1977 година на конкурс в Остенде, Белгия е удостоена с трета премия на журито и премията на публиката. На интернационалния конкурс, на който се явява в Рио де Жанейро през 1981 година, печели първа премия. От 1978 година е в трупата на Софийска опера и балет. Гостува в оперните театри на Париж, Метрополитън опера, Миланската канара, Рим, Цюрих с Ренато Брузон, Мара Дзампиери, Боналдо Джайоти, Анна Томова–Синтова, Гена Димитрова, Николай Гяуров, Пиеро Капучили, Руджиеро Раймонди, Розалин Плаурайт, Евгений Нестеренко и други Работи с диригентите Джеймс Конлън, Генадий Рождественски, Джеймс Ливайн, Мстислав Ростропович. През 1993 година в Стара Загора й е присъдена Международната премия на името на Христина Морфова. През 1999 година е удостоена със званието „ Почетен жител “ на Стара Загора.

Малко преди началото на концерта в четвъртък, от 17.30 часа, още веднъж във фоайето на Операта, ще бъде открита седмата подред галерия на Минка Добрева – озаглавена „ Страст “.

„ Не за авторитет, не за пари, а за наслаждение рисувам. За мене тези изложения са израз на всичко нежно и красиво в нашия свят “, споделя старозагорският създател и държавник Минка Добрева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР