На 26 март трябваше да се проведе Авто-мото фест –

...
На 26 март трябваше да се проведе Авто-мото фест –
Коментари Харесай

Защо Авто-Мото Фест Белослав 2023 искаше да наруши Закона за физическото възпитание и спорта

На 26 март трябваше да се организира „ Авто-мото фест – Белослав 2023 “. Спортното събитие имаше и благотворителна цел, само че бе спряно поради нарушение на условията на Закона за физическото образование и спорта, написа bunt.bg. В уеб страницата на събитието бе оповестено и видео послание на кмета на Община Белослав инж. Деян Иванов, в което той изрече своята позиция.

Тези събития, подхраниха още веднъж нападките от съперниците на настоящата сега и имаща лиценз за тази активност от Министeрството на младежта и спорта „ Автомобилна федерация на България “.

На пръв взор „ Автомобилна федерация на България “, базирайки се на правата, дадени и от притежанието на спортния лиценз, т.е. че единствено тя или състезателен клуб – нейн член, има право да провежда и организира събития, шампионати и надпревари по авто спорт, е спряла събитие, което на всичкото от горната страна е оповестило и своята благотворителна цел.

Редакцията на Bunt.bg се поинтересува от случая, в който нещата не наподобяват тъкмо по този начин, както ги показва кмета на Община Белослав инж. Деян Иванов.

Редакцията се свърза с господин Калоян Станчев – ръководител на  „ Автомобилна федерация на България “, който с подготвеност отговори на нашите въпроси. По предпочитание на самия господин Станчев, за по-голяма меродавност и откриване на истината, взе участие и във видео изявление, което можете да изгледате по-долу.

Все отново, дано да представим и къса последователност по случая:

- На 16.03.2023 година  или единствено 10 дни преди събитието, в офиса на Автомобилната федерация на България  /АФБ/ е получено писмо от инж. Деян Иванов – кмет на Община Белослав. В него той желае виза виза /т.е. разрешение/, нужна за провеждането на спортно съревнование или  събитие в автомобилния спорт, съпроводено с документи. /бел.ред. Срокът за показване на сходни документи е най-малко 1 месец преди събитието, съгласно наредбата на федерацията/

 - На идващия ден или по-точно на 17.03.2023 година АФБ е дала отговор на кмета на Община Белослав и го е уведомила за нейния отвод за легитимиране на това спортно събитие, без това да дава отговор на условията на ЗФВС и Наредбата за 2023 на АФБ. В писмото е посочено и какво не дава отговор на условията. /бел.ред. Това са – АСК „ Арт рейсинг “, чийто съорганизатор на събитието не е член на АФБ и надлежно не е вписан в регистъра на спортните организации към Министерството на младежта и спорта, надлежно няма право да извърши тази дейност;Всички длъжностни лица, участващи в събитието би трябвало да имат публикуван съответния лиценз по условията на наредбата за 2023 година на АФБ/

През идващия ден ръководителят на АФБ – господин Станчев е провел няколко телефонни диалога с инж. Иванов – кмет на Община Белослав, с съответни оферти, по какъв начин събитието да дава отговор на нормативните изискваня. /бел.ред. На кмета е препоръчано подпомагане от авто състезателен клуб от гр. Варна, член на АФБ, който да изготви проект за сигурност на събитието, както и всяка друга, съпътстваща го активност. АФБ да даде при нужда времеизмерване, GPS за сигурност на участващите коли, ограждения и лицензирани длъжностни лица, без Общината да заплаща нищо за тях, имайки поради благотворителната цел на събтието. Разходите за това, да бъдат за сметка на АФБ/

По незнайни аргументи инж. Иванов – кмет на Община Белослав, не се е съгласил с предлагането на автомобилната федерация.

Автомобилната федерация на България, спазвайки всички законови условия, за които към този момент писахме, не е легитимирала това спортно събитие пред ОД на Министерство на вътрешните работи, гр. Варна, което е довело и до прекъсване на събитието.

Пълните детайлности към проблема може да гледате във видеото по-долу.

Ще следим развоя на случая, който наподобява, че е следващият опит за заобикаляне на условията на нормативните актове в страната. За страдание, в този случай е намесено и длъжностно лице – кмет на община. Разбира се, инж. Иванов, може да се възползва от своето право на отговор, на което се надяваме. Бихме желали той да ни отговори и на следните въпроси:

- Получавал ли е АСК „ Арт рейсинг “ общински средства за организирането на „ Авто-мото фест – Белослав 2023 “, откакто не е член на лицензираната федерация? Вярно ли е, че няма право на това съгласно Закона за физическото образование и спорта?

- Има ли други сили или обвързаности, които карат кмета да прави опити за заобикаляне на законовите условия?

 - Какво има поради инж. Иванов с думите, че ще продължи да провежда по същия метод събитието, само че ще го придвижи в гр. Варна?
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР