На 26 март ще се проведат тържествени събития, посветени на

...
На 26 март ще се проведат тържествени събития, посветени на
Коментари Харесай

26 март - Ден на Тракия и 105 години от Одринската епопея

На 26 март ще се проведат тържествени събития, отдадени на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея, проведени от Столична община, Съюза на тракийските сдружения в България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса.

Тържествата ще стартират със заупокойна работа в храм „ Свети Николай Софийски-Нови ”, след което ще бъдат поднесени цветя пред Паметника на Екзарх Антим І и ще последва честване-поклонение при Мемориала на Одринци. В програмата ще вземат участие актрисата Василка Сугарева, мъжка вокална групировка „ България ” с живописен началник акад. Валентин Бобевски и фолклорна групировка „ Българка ” от град Несебър.

В тържественото поклонение във връзка Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея пред столичния монумент „ Одринска епопея “ присъединяване ще вземе и президентът Румен Радев.

Разорението на тракийските българи

Денят на Тракия е обвързван с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – завладяването на непревземаемата съгласно немските експерти Одринска цитадела през 1913 година по време на Първата балканска война. Но с изключение на с триумфа Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които единствено няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 година са прогонени от турската войска от родните си домове в Одринска Тракия.

Разорението на тракийските българи през 1913 е геноцид и етническо пречистване на българското население в южната част на региона Тракия по време и скоро след Междусъюзническата война. Извършвано от Османската войска и турски башибозук, засегнатите области включват Източна Тракия и Източните Родопи. Тези трагични събития са разказани от български учен Любомир Милетич през 1918 година, а също и от Фондация Карнеги за интернационален мир в отчета си от 1914 за балканските войни.

Етническото пречистване е било ориентирано срещу 300 000 българи. Убитите тракийски българи се правят оценка да са 50 000-60 000, което е 20 % от българското население в Тракия, останалите българи християни са прогонени. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР