На 26 март 2023 г. се навършват 110 г. от

...
На 26 март 2023 г. се навършват 110 г. от
Коментари Харесай

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

На 26 март 2023 година се навършват 110 година от осъществяването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата цитадела Одрин е завладяна от Втора българска войска. Тази решителна победа кара турското командване да изиска помирение и това слага началото на края на Първата Балканска война. В щурма на крепостта вземат присъединяване бойците от старозагорския Дванадесети пехотен балкански полк. В обсадата българите за следващ път демонстрират своя необикновен кураж и невиждана храброст. В името на светлия блян за обединяване, родната войска прави героизъм, който вечно остава следа в сърцата на целия народ.

В знак за поклонение към подвига на героите, Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ Стара Загора провеждат церемониален общоградски обред с поднасяне на венци и цветя на 26 март 2023 година от 11.00 ч. пред паметника на Одринската епопея в парк „ Тракия “.
-->
С разпореждане на Министерски съвет № 62 от 26 март 2006 година, по предложение на почетния ръководител на Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ гр. Стара Загора – госпожа Петра Мечева, 26 март е разгласен за Ден на Тракия и формален празник на Република България.

Начална дата: неделя, 26 март 2023

Крайна дата: неделя, 26 март 2023
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР