На 25-ти декември отбелязваме Коледа или Рождество Христово - един

...
На 25-ти декември отбелязваме Коледа или Рождество Христово - един
Коментари Харесай

Християнският свят празнува Рождество Христово

На 25-ти декември означаваме Коледа или Рождество Христово - един от най-големите празници в християнския свят.

Важен миг на този ден е коледуването, което стартира още в среднощ. Участници в обичая са единствено мъже – „ коледари “.

Те са облечени празнично. В ръцете си носят дълги геги от дряново дърво. Коледарските чети възвестят с ария и благослов раждането на Исус Христос.

Коледарите насочат пожелания с ария към всеки член от фамилията. А стопанинът ги кани на богата трапеза, черпи ги с вино и ракия.

На Коледа съгласно традицията не се работи. Сутринта, празнично пременени, всички фамилии отиват на тържествена празнична литургия в църквата и се поздравяват с „ Честито Рождество! ” После всяко семейство се събира към тържествената Коледна софра и отговява от постите с печено прасе, което мъжете са заклали предния ден.

На Рождество Христово  в 9.30 ч. в катедралата „ Св. Александър Невски “ ще бъде отслужена празнична Василиева света литургия . Митрополит Антоний ще замести патриарх Неофит за втора поредна работа. Василиевата литургия се отслужва 12 пъти в годината на огромни празници, тя е доста по-дълга от останалите.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР