На 25 февруари Софийската филхармония ви кани на вълнуваща вечер

...
На 25 февруари Софийската филхармония ви кани на вълнуваща вечер
Коментари Харесай

Един от най-влиятелните в италианската култура музикант Федерико Коли дебютира със Софийската филхармония

На 25 февруари Софийската филхармония ви кани на вълнуваща вечер с Концерт за пиано и оркестър №21 от Моцарт и Серенада за струнен оркестър от Чайковски. Солист на вечерта е завладяващият италиански пианист Федерико Коли, а диригентската палка е в ръцете на известния корейски диригент Йънгмин Парк.

Концертът за пиано и оркестър № 21 е приключен на 9 март 1785. А премиерата му е на идващия ден в Бургтеатър. Леополд Моцарт, който по това време е на посетители на младото семейство, разказва паниката на щерка си Нанерл: „ Копистът към момента преписва оркестровите партии, а брат ти даже няма време да пресвири Рондото. Премиерата е довечера ".

В рекламата за концерта се отбелязва, че след осъществяването на новата творба, Волфганг ще импровизира за публиката, с цел да показва удивителния му резултат. На импровизаторските му умения публиката се любува и в соловите каденци в края на бързите елементи на 21-я концерт. За страдание той не ги фиксира в партитурата. Останало е единствено описанието на един съвременник: „ Моцарт импровизираше нежно и с усет, следвайки моментното ентусиазъм на своя талант ".

Оригиналната партитура на До мажорния концерт К. 467 през днешния ден се съхранява в Библиотеката „ Морган " в Ню Йорк. Каденци към него са написали някои композитори като Лудвиг ван Бетовен и Алфред Шнитке, както и известни пианисти: Роберт Казадесю, Никита Магалоф, Дину Липати, Рудолф Серкин, Фридрих Гулда, Лили Краус, Геза Анда, Рудолф Бухминдер и други Федерико Коли свири каденците на Алберто Бониера, написани по негова молба от от италианския композитор „ с искра на модерност ".

„ Дълбоко съм уверен, че Моцарт е най-висшата кулминация, до която хубостта е достигнала в областта на музиката. Никой не ме е подтиквал, както той, по този начин да рева, да трептя от екстаз от съзнанието за близостта към това, което назоваваме блян. Това, че посветих своя живот на музиката, дължа на Моцарт. " - тези съкровени думи на респект към великия Амадеус записва в дневника си Пьотр Илич Чайковски. А неговият музикален „ hommage " е Четвъртата оркестрова сюита оп. 61 „ Моцартиана " (1884-1887), написана по произведения на Майстора.

Няколко години преди нея в интервал, когато взема решение да почива в имението на своята сестра Александра Давидова в Каменка, без да композира, го наляга неопределима потиснатост и отмалялост. Останалото споделя с графиня Надежда декор Мек, негов дълготраен филантроп и довереница: „ Днес към този момент не устоях и се захванах с план за бъдеща симфония или струнен квинтет. И знаете ли? Веднага се усетих по-бодър и удовлетворен. Следователно, става известно, че няма по-добър метод да запълваш времето и да задоволиш вътрешната си потребност от работа, с изключение на композирането ".

Идеите бликат, написа с въодушевление. За да подгрее фантазията си, свири на пианото произведения от Моцарт, учи в детайли операта му „ Вълшебната флейта ". В последна сметка вместо симфония или струнен квинтет, основава едно от най-популярните си творби - Серенада за струнен оркестър в до мажор оп. 48. А в първата ѝ част, както още веднъж оповестява на графиня декор Мек, „ заплаща дан " на поклонението си към Моцарт с умишленото подражателство на неговия оркестров фасон: „ Бих бил благополучен, в случай че открият, че не съм доста надалеч от образеца ".

Италианският пианист Федерико Коли бързо печели международно самопризнание със своите завладяващи, нетрадиционни тълкования и изясненост на звука. „ The Daily Telegraph " акцентира „ неговото красиво, леко свирене и лирична прелест ", а сп. „ Gramophone " го назовава „ един от най-оригиналните мислители на своето потомство ". Забележителната автентичност и мощно въображение, философският метод към основаването на музика отличават многоизмерните осъществявания и записи на пианиста.

След ранните му триумфи, които включват I премия на Моцартовия конкурс в Залцбург (2011) и Златен орден от Международния клавирен конкурс в Лийдс (2012), списание „ International Piano " го избира за един от „ 30-те пианисти под 30 години, които евентуално ще преобладават на международната сцена през идващите години ". Той е притежател на оценката „ Grosso d`argento " за интернационалния авторитет, който дава на родния си град Бреша, а музикалната секция на UK Critics`Circle го включва измежду получателите на своите награди за 2018.

Федерико Коли приключва Миланската консерватория, образова се и в Международната академия по пиано в Имола, и в „ Моцартема " в Залцбург под управлението на Серджо Маренгони, Константин Богино, Борис Петрушански и Павел Гилилов.

Той записва извънредно за компанията „ Chandos Records ", с която издава първия си диск със сонати от Доменико Скарлати през 2018, отличен от „ Presto Classical " като „ Запис на годината ". И втория том със сонати на Скарлати, който записва е отличен с награди. Обявен е за „ Запис на месеца " от „ BBC Music Magazine " и от „ International Piano Magazine " (април 2020), както и за един от най-хубавите типичен албуми, издадени през 2020 в класацията на „ BBC Music Magazine ".

Оттук нататък Федерико продължава да свири с реномирани оркестри - с Оркестъра на Мариинския спектакъл и Санкт Петербургската филхармония, Лондонската кралска филхармония, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Кралската филхармония на Ливърпул, Кралската филхармония на Стокхолм, Националната академия „ Санта Чечилия ", Симфоничния оркестър на RAI и Национален оркестър „ Ил дьо Франс ". Работил е и с уважавани диригенти като Владимир Ашкенази, Денис Ръсел Дейвис, Валери Гергиев, Юрий Темирканов, Йон Марин, Томас Сондергард, Ед Спаняард, Василий Петренко, сър Марк Елдер, Сакари Орамо, Фабио Луизи и други

Федерико Коли показва и в многочислените си рецитали своето клавирно майсторство в някои от най-известните концертни зали в Европа, Азия, Съединени американски щати и Япония. Свири и на влиятелни музикални конгреси като Клавирния фестивал Рур в Дортмунд, Международния фестивал „ Дворжак " в Прага, Международния фестивал „ Шопен и неговата Европа " във Варшава, на фестивала в Люцерн и фестивала „ Равиния " в Чикаго. В допълнение към осъществяванията онлайн, Федерико поддържа претрупан звукозаписен график. Бъдещите му хрумвания за издания на „ Chandos Records " включват съветски план, фокусиран върху Шостакович и Прокофиев, както и мултиалбумен план с Моцартов солов и камерен репертоар.

По време на пандемията COVID-19 пианистът основава просветителна поредност от къси видеоклипове за своя YouTube канал, предопределени да преоткрият Моцартовата фикция в до минор K. 475 и да слагат музикалните хрумвания на Моцарт в исторически и културен подтекст.

През 2023 Федерико Коли е определен от сп. „ Fortune Italia " за „ един от най-влиятелните „ 40 под 40 " в италианската просвета ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР