На 25 август излезе „Космонавтите само минават” – дебютен роман

...
На 25 август излезе „Космонавтите само минават” – дебютен роман
Коментари Харесай

Космонавтите само минават – бляскав дебют на Елица Георгиева!

На 25 август излезе „ Космонавтите единствено минават” – дебютен разказ на Елица Георгиева, увенчан с оценката „ Андре Дюбрьой”! Написана със самоирония и печален комизъм автофикция, с която авторката стартира една обещаваща литературна кариера.
„ Космонавтите единствено минават” (превод: Росица Ташева, 152 стр., цена: 13 лева.) наблюдава въздействието на политическите събития върху живота на съзряващия човек и метода, по който те прекрояват фантазиите му и дефинират полезностите му. Действието се развива в България, героинята желае да стане космонавт, с цел да зарадва своя дядо – какво по-естествено. И взема решение да стане Юрий Гагарин, като посвещава в тайната задача само своята другарка Констанца. Но настава преломната 1989-а, майка й е на седмото небе, а дядо й е по-объркан от всеки път. Новият кумир на Елица е Кърт Кобейн – какво по-нормално. Докато мечтае за популярност и си сменя идолите, които единствено минават през детските й мечти, преди да загинат при неизяснени условия, до момента в който натрупа опит и разочарования, персоналната й история незабелязано се свързва с Историята на страната й – с чавдарчетата, Големия руски брат и режима на тока, с боядисаните монументи и пребоядисалите се политици, с преквалифициралите се спортисти и презастраховалите се застрахователи, със фамилиите, в които съжителстват дядо болшевик и майка дисидентка, с подправеното и същинското, което в никакъв случай не е в действителност същинско.
Родена в София през 1982 година, Елица Георгиева живее от 15 години в Париж, където приключва магистратура по кино и креативно писане и осъществя многочислени планове в региона на документалното кино, литературното писане и пърформънса. Автор е на три креативен документални кино лентата: „ Чужденка/-ки” – дипломната й работа, „ В очакване” и „ Всяка стена е врата “. Последният й филм „ Всяка стена е врата “ получи две награди на влиятелния фестивал Cinéma du Réel и ще бъде прожектиран в есенното издание на Cinelibri.
Създаден на френски език, „ Космонавтите единствено минават “ получава оценката „ Андре Дюбрьой” (за първи разказ, написан с комизъм и сериозно чувство). Номиниран е за премиите: „ Флор”, „ Рьоне Фале”, „ 111-а страница” и три литературни награди на гимназистите от областите Ил де Франс, Лоара и Централна Франция, резултатът от които ще стане явен през 2018 година.
Премиерата на българското издание ще се състои в наличието на Елица Георгиева на 13 септември от 19:00 ч. във Френския културен институт!

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР