На 24 юни 1812 г. Великата армия на Наполеон пресича

...
На 24 юни 1812 г. Великата армия на Наполеон пресича
Коментари Харесай

24 юни 1812 г. Наполеон напада Русия

На 24 юни 1812 година Великата войска на Наполеон пресича река Неман и стартира настъпление в Русия.

Завоевателят на Европа не предполагал, че след 6 месеца яростни боеве армията му ще бъде изцяло разгромена.

Формална причина за експанзията станал в действителност отводът на Русия от континентална европейска икономическа обсада на Англия, в която тя трябвало да взе участие съгласно Тилзитския контракт. Наполеон присъединил в този поход най-хубавите се сили. Ядрото на неговата войска били кадрови френски войски. Това били бойни елементи, спечелили победи при Маренго, Аустерлиц, Иена и Ауещедт – бойци от остарялата армия отпред с най-хубавите военоначалници на Франция – маршалите Неем, Мюрат, Даву и други. Но в редиците на армията на Наполеон имало и значително бойци от 16-те завоювани по-рано от него европейски страни. По бройка съветската войска била един и половина пъти по-малобройна. Освен това главните й елементи били разхвърлени на обилни дистанции.

Наполеон желал да разгроми съветските армии поотделно, само че те отстъпвали в дълбочина в страната, стремейки се да се обединят. Това не означавало, че на началния стадий на войната не е имало боеве. Например, казаците на атаман Платов и хусарите на военачалник Кулнев доста пъти нападали врага и му нанасяли обилни загуби. В началото на август двете армии под командването на Багратион и Барклай дьо Толи съумели да се обединят.

Скоро за главнокомандващ на съветските войски бил назначен фамозният военачалник Голенищев-Кутузов. По-късно френският император признал, че от 50 сражения, извършени от него, „ в борбата край Москва била проявена най-вече героизъм и извоюван минимален триумф. В нея французите се посочили почтени да завоюват победа, а руснаците заслужили правото да бъдат непобедими”. На 19 септември изтощените войски на Наполеон влезнали в Москва, където той един месец безрезултатно очаквал капитулацията на Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР