На 24 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица

...
На 24 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица
Коментари Харесай

Почитаме Света Великомъченица Христина

На 24 юли Православната черква уважава паметта на Света Великомъченица Христина. Тя се родила през III в. в богато и известно семейство. Баща й Урбан бил шеф на град Тир. Той бил прочут с жестокостта си. Родителите й дали на новороденото името Христина, не съгласно тяхното езическо умуване, а съгласно Божията промисъл.

Малката Христина още в ранните си години познала и обикнала Бога, своя Създател. Когато станала на 11 години се разкрила невероятната й хубост. За да я резервира от човешки погледи, татко й Урбан направил за нея стая във висока кула.

Там той сложил златни и сребърни изображения на своите езически богове, като й заповядал всеки ден да им пали тамян и да им се кланя. Но девицата, израствайки по възраст и разсъдък, се убедила в безчувствеността и пустотата на идолите.

От кулата гледала все на Изток, към небесните висоти и се молела на живеещия в небесата истинен Бог да й се открие. Когато прекарала задоволително дни в пост и молитва, й се явил ангел Господен.

Той я осенил с кръстното предсказание и й споделил, че в името на Единния Бог тя ще бъде грубо изтезавана от трима мъчители, само че Създателят постоянно ще я укрепва и ще й оказва помощ. Тогава Христина счупила на части сребърните и златните идоли на татко си и ги изхвърлила през прозореца.

Предречените мъчения не закъснели. Разбирайки какво е направила, татко й обезумял от гняв и завист, подложил девицата на жестоки изтезания. Но тя постоянно била обградена от невидими ангели, които с изключение на, че облекчавали тъгите й, пеели с нея хвалебствени песни и прославяли Бога.

Нито Урбан, нито другите двама нейни мъчители Дион и Юлиан, не съумели да накарат светицата да се отхвърли от Иисус Христос. Виждайки на какво подвизи е способна вярващата девственица, хиляди последвали образеца й и приели Христовата религия. На 24 юли имен ден честват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян и други производни имена.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР