На 24 Ноември Православната църква почита паметта на Света великомъченица

...
На 24 Ноември Православната църква почита паметта на Света великомъченица
Коментари Харесай

ДНЕС ПОЧИТАМЕ СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ЕКАТЕРИНА

На 24 Ноември Православната черква уважава паметта на Света великомъченица Екатерина.

На този ден Имен ден честват дамите, носещи едно от най-красивите имена: Екатерина, Катерина, Катина, Катрина, Ката, Катя, Кина, Кати, Кети и техните производни.

Нежното име е с гръцки генезис, значещо постоянно чиста, непорочна, благопристойна.

Света Великомъченица Екатерина, е известна с това, че е единственото момиче в историята на човечеството, което Спасителят нарекъл за своя булка й подарил пръстен.

Около 289 година на цар Константин, държател на Александрия (дн. Египет), се родила прелестна щерка, наречена Доротея.

Скоро се разчуло, че с изключение на изключителна външна хубост, принцесата имала необичаен разум и отлични качества. Едва 16-годишна, а към този момент знаела съвършено 72 непознати езика. Увлечена по творби от антични създатели и философи. За времето си тя се трансформирала в умел врач. Чела здравна литература от Хипократ, Асклепий и Гален.

За ръката на принцесата имало доста претенденти. Но мъдрото момиче сложило изискване за искащите: че ще се омъжи за оня, който я превъзхожда по благосъстояние, достойнство, хубост и, най-важното, по мъдрост.

Благочестивата й майка, която била загадка християнка, я завела в египетската пустиня при оракул, с цел да разбере от него, дали ще се яви заслужен жених за Доротея. Той подарил на момичето икона на Пресвета Богородица с Младенеца.

Дошло време Доротея да се кръсти. По време на причастието тя получила новото си име – ЕКАТЕРИНА, което значи „ постоянно чиста “.

Легендата гласи, че чудотворният годеж с Небесният жених се е случил. Тя получила пръстен със блестящ безоблачен лъч.

Тя е пособия на всички: от възпитаници и студенти до изтъкнати професори и известни учени. Много университети в Европа носят нейното име, в това число най-старият университет в Париж.

През 16-ти век съветският митрополит Макарий персонално пренаписва житието на Светицата, обогатявайки го с многочислени свидетелства за чудесата и изцеленията, за които научил от антични ръкописи.

В доста остаряла книга той попаднал на изложение на изтезанието на младата девственица, където било записано, че преди гибелта си Екатерина горещо се молела на Господа, да даде благосклонност на тези, които в часа на гибелта й, ще запомнят Святото й име.

След като митрополитът разгласил този откъс, светицата бива необятно почитана като „ застъпница на заминаващата си душа “.

Древната „ Книга за родословието на достойният цар “ – средновековно историческо произведение, споделя по какъв начин московският цар Василий III, усещайки, че гибелта е близо, заповядал да му донесат икона на Св. Екатерина и дълго се молил пред на облика й.

В последна сметка това чудато момиче било възпитаник на най-великите антични ескулапи и е научило всички секрети на медицината. Впоследствие, тя се научила да лекува духовни неразположения.

В Русия Светицата е изобразявана дружно с лечителят Пантелеймон, защото и двамата са почитани като изкусни отдадени в здравната просвета.

Света Екатерина е изключително почитана, тъй като пособия на дами при тежко раждане. Древна икона на Божията майка „ Богородица с определени светии “, открита в края на 19-ти век в Пермска провинция, е оживяла и до през днешния ден, с надпис на античния зограф: „ Св. Екатерина е настойник на майките при мъчно раждане. “

В българските обичаи денят на Св. Екатерина, е по-сериозно уважаван в южната част на България. Вярва се, че тя защищава децата от тежки заболявания, само че най-много от шарка.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР