На 24 ноември Православната църква почита името на Св. великомъченица

...
На 24 ноември Православната църква почита името на Св. великомъченица
Коментари Харесай

Почитаме Св. Екатерина – покровителка на майките и децата

На 24 ноември Православната черква уважава името на Св. великомъченица Екатерина – християнска светица, изгубила живота си поради непреклонната си религия.

Била родена в края на III в., в Александрия, в благороден жанр, а името ѝ в превод от гръцки значи „ постоянно чиста “. С времето Екатерина се популяризирала като една от най-просветените дами на своето време, която с изключение на с мозъка си пленявала и с изключителната си хубост. Много знатни мъже желали ръката ѝ, само че тя отказвала на всички.

Мъжът, който трансформирал живота ѝ, се оказал един безпаричен аскет, който я посветил в тайнството на християнството. Един ден в съня ѝ се явила Дева Мария, която благословила девойката със заръката да се отдаде с цялата си душа на вярата. Младата жена по този начин и направила. Използвала всеки комфортен случай, с цел да популяризира християнското обучение измежду езичниците.

 

Според преданието един ден 18-годишната госпожица се изправила пред император Максимилиан и с вярата да го притегли към християнската философия самоуверено му декларирала: „ Владетелю, не те ли е позор да се молиш пред гнусните идоли? Защо не познаеш същинския Бог, който е слязъл на земята в човешка форма поради нашето избавление? "

Императорът бил впечатлен от голямата ѝ хубост и ѝ предложил да се омъжи за него, само че единствено в случай че се откаже от християнството. Тя обаче отказала. За да я разубеди от вярата ѝ, той извикал 50 мъдреци. За изненада на всички обаче хубавата и интелигентна Екатерина съумяла да ги накара да отхвърлят езическата религия и да одобряват нейната.

Тогава Максимилиан дал заповед Екатерина да бъде екзекутирана. В легендата още се споделя по какъв начин ангели отнесли тялото на мъченицата в планината Синай, където през 6-и век римският император Юстиниан I основал Синайския манастир.

По остаряла българска традиция на днешния ден домакините месят погача, намазват я с мед и раздават по късче от нея първо на всички членове на фамилията, а по-късно – и на съседите си. Това се прави, с цел да измолят от светицата закрилата и благословията ѝ над децата и техните майки. Този обред се припокрива с античния езически бит, съгласно който благодарение на пчелната наслада се цели да се омилостиви Баба Шарка.

Парче от питата се оставяло пред прага на вратата за самата света Екатерина. Надеждата била, че вземайки хляба с мед, тя ще защищити къщата от заболяването, на която няма да разреши да прекрачи прага.

На този ден дамите не трябва да работят, с цел да запазят здравето и усмивките върху лицата на децата си. Забранено е и да употребяват остри предмети - ножица, нож, куки, игли, шишове и други, тъй като в случай че си убодат пръста, раната в никакъв случай няма да заздравее.

Честит празник на всички с име Екатерина, Катина, Катрина, Катя, Кети, Кина!



 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР