На 24 май говорим за българската култура и просвета. През

...
На 24 май говорим за българската култура и просвета. През
Коментари Харесай

24 май е тържеството на избора - грамотен или не

На 24 май приказваме за българската просвета и култура. През останалите дни просто няма потребност - равнището й единствено приказва за нея, за нас. Грамотността не е върховен добродетел през днешния ден, само че е доста издайнически. Тя приказва най-малко три неща за нас: че ни е грижа за езика ни, че четем повечко книги и че сме интелигентни хора. Това е малко изрично мнение, само че е изцяло правилно.

Грамотен не те прави по-умен, грамотен не те прави по-добър. Общата просвета не може да ти даде обноските или емпатията към другите. Може би не е значимо да си образован или не. Така считат плашещо доста хора. Че се оцелява и без просвета, че е значимо единствено какво има на масата, а не дали има библиотека вкъщи. Че ниската оценка по български език и литература е допустима. Понякога напълно умишлено считаме по този начин, от време на време - постанова се да го приемем.

Има едни хора, които живеят в дребни градчета, в които съвсем липсва културен живот, където просветителната система най-силно куца, където библиотеките са небогати на нови книги, а читалищата са празни. Закриват се паралелки и няма учебно заведение в околните 30 км. Места, където няма самостоятелна преса, публичното схващане спи, културата замира, а интелектуалци съвсем няма. Но пък има сметкаджийство, шуробаджанащина, раздават се рушвети, а в това време сполучливо се усвояват фондове. Така е - животът е безпаричен, парите едвам стигат за хляба и за сметките и на никой не му се занимава. Там хората са необразовани за книжовния български език и това са доста, доста българи. Но това може би не е по тяхна виновност и не зависи напълно от тях.

“Никога обаче човек не може да остане без избор. А да си образован е въпрос на избор. Но с цел да се стигне въобще до избор – някой би трябвало да очертае границата сред най-малко две благоприятни условия. Да си образован или не, да имаш просвета или не, да пишеш и приказваш вярно или не. ”

И там, където това е най-трудно, там този избор е най-съществен. Важно е да има хора, които да слагат границата сред другите благоприятни условия. Затова тази година в Hera.bg желаеме да поздравим особено всички учители, библиотекари, читалищни дейци, които стоят малко настрана от патоса на 24 май. Заетите в самодейните кръжоци, пазещи обичаите и езика, педагозите в детските градини и в извънкласните действия. Всички тези, които се оправят и без средствата на министерството, без делегираните бюджети и без социална публичност. Които събират пари между тях, работят изключително и не им заплащат изключително. Които се борят с бюрокращината и дебелоглавието единствено в името на една цел - децата.

Честит празник на просветителите, на учителите и на будителите от дребните градчета и селца. Които са надалеч от ресурсите на огромните градове и световното общество. Които също оцеляват житейски, професионално и се борят всеки ден. Които пазят любовта към словото, книгите и вършат всичко по силите си да го възпитават в децата. Които вършиме границата, с цел да имат децата някакъв избор, до момента в който животът в тази страна ги обрича и ограбва. Изборът - да желая освен това за себе си, тъй като знам, че мога.

Честит празник на всички учители в български учебни заведения в чужбина. Които провеждат дребните си тържества по националните празници и пазят същата тази обич, където е най-трудно да се закрепи – надалеч от корена й. Колко е мъчно да провеждат разнопосочната българска общественост в чужбина, да съберат децата, че да научат езика, песничките, стихчетата и да преодоляват акцента си за един чист български език. Вие също давате избор, очертавате границата - да помнят децата родния си език или не.

Честит празник на всички четящи и будни деца. Вие сте герои, вие сте прелестни! Сред връстниците ви не е доста съвременно да се чете - българска литература, класическа, знаем това. Имате толкоз ползи, отговорности, отговорности, напълно различен, динамичен живот. Няма време, не можете да се концентрирайте, желаете всичко незабавно и то ви се предлага. Затова всеки момент, прекаран в четене, всяка затворена задна корица прави невидимата разлика у вас. Вие кроите персоналните си избори с всеки прочетен ред и той на секундата ви отличава от останалите, които не четат. Вие създавате разликата и вместо някой различен да обрисува вашите граници, вие ги прекроявате сами съгласно вашия избор.

Честит празник на всички, които се усещат новобранци на културата ни, които са се отказвали няколко десетки пъти, само че отново са траяли, тъй като иначе не могат. Честит 24 май на тези, на които им се е налагало да молят за пари, които са били унижавани като непотребни просяци. Нямате потребност от ничие утвърждение, само че въпреки всичко - не сте сами, не сте невидими и ние имаме потребност от вас.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР