На 24 февруари, в деня на инвазията на Русия в

...
На 24 февруари, в деня на инвазията на Русия в
Коментари Харесай

Арестуват руснаци след използване на този код за организиране на протести

На 24 февруари, в деня на нашествието на Русия в Украйна, в съветските обществени мрежи стартира да се популяризира изображение – фотография на съветския стихотворец Пушкин, цифрата седем и емотикони на разхождащ се човек, повторени на няколко реда.

Смисълът за множеството е явен – място (площад " Пушкин " в Москва), време и апел за митинг против дейностите на държавното управление.

Емотиконите са кодово наименование, употребявано от години в Русия, за обозначаване на митинги и евентуално към този момент не е толкоз прикрито обръщение, каквото е било първоначално, разкрива BBC.

Тези митинги са неразрешени в страната от 2014 година и нарушаването на разпоредбите може да докара до 15 дни задържане за първо нарушаване. Повторните извършители могат да получат присъди до пет години.

Оттогава е всекидневно деятелите да употребяват разнообразни кодирани изречения за онлайн образуване на митинги.

Какви могат да бъдат последствията?

BBC оповестява за арестувани, учредени само на интензивност в обществените мрежи.

Александър участва на митинг в Москва, откакто разгласява за това в обществените мрежи. На идната заран чиновници в цивилно облекло го взеха пред постройката на приятелката му и го водиха в локалното полицейско ръководство. Той е арестуван за няколко дни и е заставен да подпише документ, в който се разказва какво е направил.

На 24 февруари тя разгласява: „ Не съм ходила в центъра отдавна “ и цитира туит на различен акаунт, съдържащ по-категоричен апел за протест.

Пет дни по-късно била задържана, до момента в който пътувала с метро.

Тя има вяра, че е била открита от програмен продукт за лицево различаване, деен в системата на московското метро и на нейното правосъдно съвещание бил показан документ, съдържащ нейния туит, който демонстрира, че управляващите са му създали фотография съвсем незабавно откакто тя го е разгласила.



Почти 14 000 души са били арестувани в цяла Русия от началото на спора, основно поради присъединяване в митинги. Досега множеството са държани за няколко часа или дни.

Къде пишат руснаците в този момент?

Закриването на самостоятелни медии, блокирането на Фейсбук и рестриктивните мерки върху руснаците да разгласяват в TikTok лишиха основни способи за достъп до информация, споделя координаторът на OVD-Info Леонид Драбкин, и хората ще се самоцензурират от боязън.

„ Сега, в случай че влезете в своя Instagram, има към 10 пъти по-малко изявления “, споделя той. Много от неговите контакти са изтрили напълно своите профили в обществените мрежи. И дружно със строгите санкции, това към този момент се отрази на броя на хората, „ задоволително смели да стачкуват “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР