На 24 февруари 2022 г. Владимир Путин Владимир Путин -

...
На 24 февруари 2022 г. Владимир Путин Владимир Путин -
Коментари Харесай

Година след началото на войната в Украйна равносметката ужасява

На 24 февруари 2022 година Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През хвърли войските си против Украйна в нещо, замислено като светкавична интервенция. След година бойни дейности Киев продължава съпротивата, само че равносметката е ужасяваща: десетки хиляди жертви, чудовищни опустошения, стопанска система, сложена на колене, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9330
Колосални военни загуби

По данни на Норвегия военните загуби са главозамайващи - 180 000 убити и ранени съветски бойци, 100 000 украински. Други западни източници приказват за по 150 000 жертви във всеки лагер. За съпоставяне, в случай че приказваме за Русия, по време на десетгодишната война в Афганистан (1979-1989 г.) починаха 15 000 руски военнослужещи.

Думи като " кръвопролитие " и " пушечно месо " постоянно се употребяват в Украйна, щом стане дума за съветската тактика: зле подготвени наборници, обречени на гибел, се изпращат съвсем незабавно против мощната украинска защита.

Същевременно хиляди съветски пандизчии са се влели в редиците на частната военна компания " Вагнер ". Техни приятели по оръжие ги държат на прицел и отрязват пътя им за оттегляне, даже когато са им сложени неизпълними бойни задания, настояват Киев и сътрудниците му.

Многобройните съветски щурмове обаче водят до основни загуби от украинска страна. Това проличава от множеството синьо-жълти флагове из гробищата в Украйна.

Покъртително огромен дял цивилни жертви

В Мариупол, пристанищен град в Южна Украйна, трансфорат в черен скелет, след три месеца съветски обстрели улиците бяха осеяни с трупове. Над 20 000 цивилни украинци са починали в тази борба, завършила през май, съгласно оценка на Киев.

Общо 30 000 до 40 000 са изгубили живота си в спора по данни от западни източници. В края на януари Организация на обединените нации пресметна, че убитите и ранените са 18 000, само че призна, че " действителните числа са доста по-големи ". Над 400 от жертвите са деца, съобщи Киев.

Повечето починали са убити при съветски бомбардировки съгласно Организация на обединените нации. Например в град Днепър, където попадение на крилата ракета в жилищна постройка взе живота минимум на 45 души, в това число шест деца. Кремъл отхвърли да е отговорен. 

Не толкоз смъртоносни към този момент, само че изключително рискови в дълготраен проект са мините. С такива устройства е осеяна 30 % от територията на Украйна, твърди Киев, упрекнат на собствен ред от " Хюман райтс уоч ", че е заложил маса противопехотни мини в региона на източния град Изюм. Според специалисти ще са нужни десетилетия за разминиране на площите. 

Военни закононарушения

Войната в Украйна ще се свързва с незаличими гледки: трупове на мирни жители, някои с вързани на гърба ръце, на улица в Буча, близо до Киев, след изтеглянето на съветските войски оттова през април. Окървавена плюшена играчка пред гарата в Краматорск - регионът бе обстрелян, до момента в който хиляди цивилни се опитваха да го изоставен. Улучен при бомбардировка през март родилен дом в Мариупол – от него изнасят с носилка бременна жена, само че не ѝ е съдено да оцелее.

Има сигнали за близо 65 000 случая на военни закононарушения, съобщи еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс.

Екзекуции, изнасилвания, изтезания и отвличания на деца – повече от 16 000 са били трансферирани в Русия или в зони под съветски надзор съгласно Киев – се вменяват на съветските войски, упрекнати през септември от проверяващи на Организация на обединените нации, че са вършели военни закононарушения " в огромни мащаби ".

Срещу Украйна няколко пъти са отправяни обвинявания във военни закононарушения против съветски пленници - несравними обаче с дейностите, приписвани на силите на Москва.

На 2 март 2022 година Международният углавен съд стартира следствие на военните закононарушения и закононарушенията против човечеството в Украйна.

1500-километрова фронтова линия

Удавена в огън и кръв, Източна Украйна припомня картините от Първата международна война. Изтощени бойци, сгушени в кални траншеи, нескончаем артилерийски тътнеж, смайващо големи ями от снаряди, апокалиптични гледки – изравнени със земята градове и села... 

" Активната " фронтова линия в Източна Украйна се простира на 1500 км в посока север и юг, показва командващият украинската войска Валерий Залужни. Сред горещите точки е Бахмут, именуван " пъкъл на земята " от украинските бойци – от лятото там кипи кръвопролитно стълкновение. Вече няколко седмици съветски войски и наемници от " Вагнер " напредват там метър по метър.

Няколко хиляди мирни жители към момента живеят в обстрелваните градове – крият се в изби, останали без вода и ток, подвластни от филантропичната помощ, доставяна от смели доброволци.

В тила на фронта смъртоносни удари се сипят върху градове като Краматорск. Колкото до зоните, освободени при украинското контранастъпление през есента, те лежат в отломки и към момента има риск да паднат отново в ръцете на руснаците.

Войските на Москва са завладяли към 18 на 100 от земите на Украйна, само че по думите на военачалник Залужни Киев е отвоювал 40 % от териториите, окупирани след нашествието на 24 февруари. 

Икономика, сложена на колене

Срутени здания, спрели фабрики, разрушена инфраструктура. Такъв е пейзажът в цяла Южна и Източна Украйна, където са съсредоточени боевете, откогато силите на Москва не сполучиха да завладяват Киев през април.

Страната заплаща страшна цена – нейният Брутният вътрешен продукт се е свил през 2022 година с 35 на 100 по данни на Световната банка. През януари Киевското учебно заведение по стопанска система пресметна вредите на 138 милиарда $ – и над 34 милиарда загуби за земеделието. ЮНЕСКО изброява повече от 3000 потърпевши учебни заведения и 239 културни обекта.

От септември Москва редовно нанася удари по енергийна инфраструктура. През декември бяха развалени близо половината от тях в страната и украинците потънаха в мрак и мраз. 

Бежанци

По данни на Организация на обединените нации сраженията към този момент са предиздвикали към 8 милиона души да изоставен Украйна; има и над 5 милиона вътрешно разселени лица.  

Полша е измежду страните, приели най-вече от останалите без дом – повече от 1 милион души.

От своя страна виновните за съветската окупация настояват, че минимум 5 милиона украинци са отпътували от страната си за Русия. Докато Киев приказва за случаи на " насилствена евакуация ".

Военна помощ от Запада

През април колони украински военни машини от руската ера – някои от тях истински антики, прекосяваха Украйна, насочвайки се на изток, към Донбас.

Бранейки се от съветското нахлуване, военните на Киев молеха кого ли не за западни оръжия.

Думите им бяха чути. Според оценка на Института " Кил " от ноември сътрудниците на Киев му бяха дали обещание военна помощ за близо 37,9 милиарда евро. Американските ракетни установки за залпов огън " Хаймарс " с обхват 80 км – надалеч повече от съветските им аналози, наподобява спомогнаха за значителното придвижване на украинските сили, които си върнаха през есента значими територии в регионите към Харков (на североизток) и южния град Херсон.

През януари Западът се реши да достави на Киев тежки танкове, пресичайки за пръв път една жълта линия. Украйна може би ще получи и самолети, което сега също е табу.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР