На 24 декември облачността ще е променлива, по-често значителна и

...
На 24 декември облачността ще е променлива, по-често значителна и
Коментари Харесай

Цял ден ветрища на 24 декември, жълт код в 10 области, а в светлата нощ на Рождество Христово всичко ще притихне и започва...

На 24 декември облачността ще е променлива, по-често забележителна и основно през нощта в планините ще има слаби валежи от сняг. Това предвижда дежурният синоптик на Национален институт по метеорология и хидрология в Българска академия на науките Георги Цеков.

Ще духа сдържан, в Дунавската низина и мощен запад-северозападен вятър. Температурите ще се покачат: минималните ще са сред минус 4° и 1°, оптималните – сред 6° и 11°. В нощта на Рождество Христово вятърът ще отслабне, а облачността ще намалее до най-вече ясно.

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от междинното за декември.

В планините ще доминира облачно и мъгливо време, и основно в часовете преди обяд тук-там ще прехвърча сняг. Ще духа мощен, по високите и открити елементи и плевел вятър от север-северозапад и с него температурите ще се покачват. Максималната на височина 1200 метра ще е към 5°, на 2000 метра – към минус 1°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, без превалявания. Ще духа сдържан западен вятър. Малко по-топло с оптимални температури на въздуха – сред 5° и 8°. Температурата на морската вода е 7-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В 10 области е разгласен жълт код за мощен вятър на 24 декември. Това сочи информация на формалния уебсайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българска академия на науките.

Областите, за които важи предизвестието са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище и Разград. От Национален институт по метеорология и хидрология предизвестяват ще времето ще бъде прохладно със скорост 15-20 м/сек. и пориви, достигащи до 24 м/сек. При тази степен на заплаха хората би трябвало да бъдат деликатни за летящи във въздуха предмети.

По тази причина са вероятни местни нарушавания на нормалните действия навън.

През първите четири дни от новата седмица ще бъде по-топло от нормалното, съвсем без превалявания.

В понеделник към момента ще духа слаб до сдържан северозападен вятър и ще бъде най-вече слънчево.

Във вторник вятърът ще отслабне, в по-голямата част от страната и ще стихне. В планините и планинските региони ще бъде слънчево и относително топло. В равнинната част от страната тук-там ще има условия за формиране на мъгли и ниска облачност, там и дневните температури ще се задържат по-ниски.

В сряда ще се появи вятър от юг-югозапад, през втората половина от деня ще се усили, повече в Източна България. От запад ще се заоблачи.

В четвъртък облачността ще е забележителна и на обособени места в страната ще превали слаб дъжд. В източните региони вятърът ще е към момента от юг, температурите – високи, до към 15°.

Какво ще е времето по дни и часове към този момент може да видите в най-новата графа на БЛИЦ, в която ще ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР