На 24.06.2019 г от 19:30 ч. Зала “Оборище 5” ще

...
На 24.06.2019 г от 19:30 ч. Зала “Оборище 5” ще
Коментари Харесай

Галерия и зала “Оборище 5” представя концертa BJÖRK ALTERNATIVE

На 24.06.2019 г от 19:30 ч. Зала “Оборище 5” ще преложи на публиката еднo пътешестване с музиката на исландската певица Бьорк. Проекът “Bjork Alternative” на Мила Михова (сопран) и Николай Стойков (пиано, клавесин, челеста) е едно от най-смелите и авангардни музикални събития. За първи път той е показан с голям триумф в границите на фестивала ppIANISIMO през 2018 година.

В същността си планът е основан от самата Бьорк- исландска поп икона, известна по целия свят със своите неповторими музикални и образни експрименти. Тя сама основава аранжиментите на някои от най-популярните си песни във версия за типичен музиканти- оперна певица под съпровод на старинни принадлежности. Оголени от обичайните за музиката на Бьорк електроника, звукови резултати и авангардна образна среда, песните получават изключително театрална форма на камерни пиеси, а при промяната на инструментите, те се движат от бароково, през класическо до късно сантиментално звучене. До този миг тази версия е изпълнявана доста малко пъти, само че от забележителни музиканти като исландската оперна певица Asgerdur Juniusdottir и американската супер дива Рене Флеминг.

Изпълнението на песните на Бьорк в този им аранжимент, разрешава на муикантите да отбележат специфичния композиторски гений на певицата, а на публиката да се допре до този гений без риска да остане с чувството, че слуша кавъри, в осъществяване на музиканти, които имитират вокалния и изпълнителски жанр на Бьорк.

От първото осъществяване до момента, програмата търпи промени и развиване. В концерта на 24.06 в зала “Оборище 5”, публиката ще има въможността да чуе неизпълнявани до този миг песни на Бьорк, в това число първта ѝ комбинация, която тя написва на 12-годишна възраст в чест на огромния исландски художних Йоханес Кярвал. Първоначално замислена като пиеса за флейта, композицията се трансформира и в ария, която ще можете да чуете в осъществяване на Мила Михова и Николай Стойков на автентичен исландски език.

Останалите песни прослeдяват равитието на Борк от първия ѝ албум до по-късните ѝ работи. В концерта са обособени две смислови тематики - за Тялото и за Духа, които Бьорк изследва с голяма доза любознание.

В подтекста на екстравагантния прототип, неизбежно заложен в подбора на музика, артистите ще дават и образна среда, изключително подобаваща както за изключителната зала Оборище 5, по този начин и за изключително настоящата сега фешън тематика CAMP.

Мила Михова е родена в София. Завърша НМА "Проф. Панчо Владигеров " със компетентност оперно пеене. Следва специализация в опера студиото на академията "Санта Чечилия " в Рим, под управлението на историчеката прима на белканото Рената Скотто. Неин преподавател е българската прима Дарина Такова, а по-късно специлизира и с Марила Девиа.

Дебютът ѝ е като Фиордилиджи в "Така праят всики " от Моцарт, следват функции като Лучия в "Лучия ди Ламермур " от Доницети и Друзила в "Коронацията на Попея ", както и редици концерти и продукции за млади оперни актьори в България и чужбина. Изявявала се е в коцерти в Португалия, Испания, Италия, Франция и други Финалист е на интернационалните състезания като "Магда Оливеро ", "Джулио Нери " и "AsLiCo ". През 2018 година прави дебюта си на влиятелния Rossini Opera Festival в Пезаро, Италия с ролята на Мадама Кортезе в "Пътуване до Реймс ", а по-късно през същата година извършва сопрановата партия в "Малка тържествена меса " от Росини в le Grand Amphithéâtre de la Sorbonne в Париж като част от международните празнувания на 150-годишнината от гибелта на Джокино Росини.

В България е деен участник в някои от най-важните музикални фестивали- Софийски музикални седмици, Новогодишен музикален фестивал в НДК, Мартенски музикални дни, Piano extravaganza, ppIANISSIMO. Изнася солови рецитали в зала "България " и НДК, под акопанимента на световнопризнати пианисти. Репертоарът ѝ включва белкантови функции, ораториални творби и голямо количество рядкоизпълнявана камерна музика.

Николай Стойков стартира да свири на пиано и флейта на 11 годишна възраст. Срещата с първата му учителка по пиано, Теодора Шипковенска, е определяща за избора му да посвети живота си на музиката.

Завършва с отличие Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков” в класа по флейта на Мила Павлова, а по-късно и Националната музикална академия „ Панчо Владигеров” с магистърска степен при проф. Лидия Ошавкова. Между 2010 и 2017 продължава музикалното си обучение във Франция. Първо в Консервторията в Страсбург, в класа по флейта на Сандрин Франсоа (първа флейта на Филхармонията в Страсбург), а по-късно в продължение на три години специализира със международно известния флейтист Патрик Галоа в Париж.

Интересът и пристрастеността към старинната музика го въодушевяват да учи клавесин и барокова интерпретация при френските клавесинисти Жоел Понте и Виолен Кошар.

Николай Стойков е притежател на редица награди като солист и камерен музикант от разнообразни национални и интернационалните състезания като „ Млади Виртуози”, „ Музиката и Земята”, Академичен конкурс „ Никола Стефанов” и други

Николай има разнородни концертни изяви със солови и камерни рецитали в България и чужбина, както и участия във фестивалите “ppIANISSIMO”, “Нова българска музика”, “Изкуството на барока” и други

Реперторът му обгръща многочислени творби от епохата на Ренесанса до наши дни.

Николай e уверен, че значителното за един актьор е да бъде неповторим и да има същински музикален почерк, тъй че всеки концерт да се трансформира в прочувствено прекарване споделено с публиката.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР