На 23 септември 2018 г. (неделя), по случай 110-годишнината от

...
На 23 септември 2018 г. (неделя), по случай 110-годишнината от
Коментари Харесай

Княз Фердинанд отново ще обяви Независимостта в Търново

На 23 септември 2018 година (неделя), по случай 110-годишнината от оповестяването на независимостта на България, община Велико Търново и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД провеждат историческа възстановка „ Посрещане на Княз Фердинанд на гара Трапезица и оповестяване на независимостта на България “ и атракционно пътешестване с „ Корона експрес “ – ретро трен с парен локомотив.

Събитието е част от националните празнувания на 110 години от оповестяването на Независимостта под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов, и е включено в Националния календар на Европейската година на културното завещание 2018.

Атракционното пътешестване на „ Корона експрес “ с парен локомотив с включен вагона на цар Борис III ще стартира в 11:50 ч. на 23 септември по маршрут гара Горна Оряховица – гара Трявна и назад.

В 12:10 ч. на гара Трапезица във Велико Търново ще бъде показана историческа възстановка на идването на княз Фердинанд, министър-председателя Ал. Малинов и формалните лица, посрещането им от кмета и търновското поданство и прочитане на Манифеста за оповестяване на независимостта на България, както и оповестяването на княз Фердинанд за български цар.

Както знаем от историята, князът и държавното управление идват с царския трен от Русе през гара Две могили в Търново, като манифеста за оповестяване на независимостта на България е написан на ръка в самия трен.
Историческите събития ще бъдат пресъздадени от артисти от МДТ „ Константин Кисимов “ – Велико Търново и членове на клуб „ Традиция “.

След краят на възстановката, ретро-влакът ще продължи пътуването си по маршрут гара Велико Търново, гара Дебелец, гара Дряново, спирка Бачо Киро (Дряновски манастир) и Трявна (14:10 ч). След едночасов престой в Трявна, влакът отпътува назад по същия маршрут до гара Горна Оряховица.
Билети за пътуването на ретро-влака могат да се закупят от касите на БДЖ в цялата страна, местата са лимитирани!

Възстановката на гара Трапезица е безвъзмездна за всички жители и посетители на града.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР