На 23 ноември природозащитници излязоха на протест на главния път

...
На 23 ноември природозащитници излязоха на протест на главния път
Коментари Харесай

Ирина Матеева: Нено Димов грубо нарушава конституционните си отговорности

На 23 ноември природозащитници излязоха на митинг на основния път София–Варна, в региона на пътен възел „ Боаза “ в Ловешко, поради противозаконното разрушение на коритото на река Вит, където се построява нов сектор от автомагистрала „ Хемус “. Те желаят и оставките на министъра на околната среда и водите Нено Димов, на регионалния шеф на Ловеч Ваня Събчева и на шефа на Басейновата дирекция в Плевен Петър Димитров.
Ирина Матеева от Българското сдружение за отбрана на птиците, участник в построяването на " Натура 2000 ", разяснява пред БНР, че във всяка правова страна изпълнителите на инфраструктурен план би трябвало да имат почит към закона и да съблюдават всички процедури.

" Става доста ужасно, когато страната показва жестоко неспазване на закона, както националния, по този начин и европейския ". Трябва да има непоносимост към неспазване на законодателството, безапелационна е Ирина Матеева.

" Европейските институции се намесват, когато всички национални равнища са изчерпани. Това не значи, че ще чакат прекомерно дълго. Вече имаме две неоправдателни присъди, само че за какво би трябвало да се стига дотук? Кой ще възвърне природата? ".

" Реките са доста значим запас и тяхното запазване би трябвало да е стратегическа цел ", безапелационна бе Матеева и посочи, че в тази ситуация с р. Вит става дума за зона от " Натура 2000 ".

По думите ѝ Нено Димов е министърът, който нарушава най-грубо конституционните си отговорности да подсигурява опазването на околната среда. " Най-чистото, което следва да се случи след този следващ случай, е този министър да подаде оставка, да бъде отхвърлен и да бъде измамен под наказателна отговорност по отношение на изпълняването на отговорностите му като министър на околната среда и водите.

И още: наказателна отговорност да понесат всички въвлечени в този проблем лица, без значение дали с деяние или с безучастие са довели до този резултат и да се подхващат бързи дейности за възобновяване на местообитанията ", сподели още тя.

Матеева съобщи, че актуалната технология разрешава доста еластичен метод при градежа на автомагистрали.

" Изграждането на инфраструктура не трябва да разрушава полезности, тъй като има неща, които не могат да бъдат възобновени ", счита екологът Ирина Матеева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР