На 23 февруари в Междупоколенческия център на Асоциация Да съхраним

...
На 23 февруари в Междупоколенческия център на Асоциация Да съхраним
Коментари Харесай

Във Варна се проведе дискусия за аутизма

На 23 февруари в Междупоколенческия център на Асоциация " Да съхраним дамата “, на ул.Кавала №1а във Варна, се организира полемика на тематика " Логопедът в помощ на децата с разстройство в аутистичния набор (РАС) и техните фамилии “. Беседата е част от поредицата обучителни семинари за родители и учители " Живот в спектъра “ за поддръжка на деца и младежи аутисти. В семинара взеха присъединяване родители, учители, експерти по тематиката, специалисти, доброволци, представители от Дирекция " Образование и юношески действия “ на Община Варна. Семинарът бе открит от Д-р Йорданка Ненчева Председател на Асоциация " Да съхраним дамата “.

Водещ преподавател бе Лиляна Лазарова-Янева, Директор на логопедичен център- Варна. Тя показа презентация по тематиката. В последвалата полемиката взеха  присъединяване специалистите Елисавета Савова- Гл. специалист " Приобщаващо обучение "   в  Дирекция " Образование и юношески действия “ на Община Варна, Д-р Валентина Дашева- детски психиатър в ДКЦ " Св. Марина " – Варна, Гл. ас. Силвия Николова- катедра Социална медицина и организация на опазването на здравето в МУ- Варна, Даниела Маринова- логопед, Любомира Манолова Иванова- специфичен възпитател, Весела Фажева - психолог, Евгения Ангелова– детски психолог. Те дискутираха главните проблеми при работа с деца с РАС и по особено за нуждата от логопедична поддръжка за превъзмогване на речевите дефицити.

Чрез разнообразни материали уредниците показаха на присъстващите казуса аутизъм, аргументите за забавено речево развиване, тактиките за отзивчиво държание, ролята на родителите като ко-терапевти, методите и техниките за непряка намеса при проблемите в езика и речта.

Аутизмът не е заболяване, а положение, което визира мозъка на човек и от там държанието му. Аутистите са хора, които живеят в собствен свят, усамотяват се, самоизолират се, не могат да приказват или го вършат съвсем неясно, само че са доста прочувствени, това споделиха родителите по време на извършената полемика. По думите им, обществото не знае нищо за казуса и не е квалифицирано за контакт с децата и младежите в това положение. Родителите на такива деца крият от другите за казуса, което в действителност забавя рехабилитацията. В момента само психиатри, психолози и логопеди работят с тях.

Според присъстващите ЦСРИ е пространство за другарство и взаимоотношение, където децата и младежите аутисти имат своя общественост, място където се работи, с цел да се реализира повече и всички са единни при използването на комуникативно-терапевтичните тактики на логопеда, на напътствията на психолога, невролога, специфичния възпитател и другите специалисти. Изрази се мнение, че е належащо основаване на мрежа за напън, за взаимоотношение, проект за национално броене и категоризиране на децата и младежите с РАС.

" Само всички работейки дружно  ще можем да реализираме повече в посока на секване на клиничната със обществената грижа “-заключи семинара Д-р Йорданка Ненчева.

За повече информация по тематиката, апелирам посетете интернет-страницата на Асоциация " Да съхраним дамата “ – www.woman-bg.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР