На 22 юни (сряда) от 19:00 ч. по БНТ 2

...
На 22 юни (сряда) от 19:00 ч. по БНТ 2
Коментари Харесай

БНТ 2 излъчва филм по повод 160 години от рождението на големия просветител проф. Иван Шишманов

На 22 юни (сряда) от 19:00 ч. по Българска национална телевизия 2 ще се излъчи филмът „ Вярвам в гения на българския народ “ във връзка 160 години от рождението на една от най-светлите персони в българската културна история проф. Иван Шишманов.

Документалният филм Вярвам в гения на българския народ “ е отдаден на живота на проф. Иван Шишманов и неговите исторически каузи за културата и духовния строеж на България. Той е академик, ерудит, просветник, държавник, политик, министър на националното просвещение, ръководител на българската секция в Паневропейския съюз. Министър Шишманов реформира и основава множеството от просветителните и културни институции в България. Изпраща български учени и създатели в чужбина, с цел да поддържат връзка с достиженията на европейската просвета и изкуство. Признат и оценен в редица европейски интелектуални и културни среди, и от безконечния съдник – времето. Проф. Иван Шишманов е приет за „ музи първостроител на българската култура”.

В основните функции на кино лентата феновете ще видят Иван Юруков, Любомир Петкашев и Лидия Инджова. Режисьор на документалната продукция „ Вярвам в гения на българския народ “ е Бисерка Колевска, по сюжет е на Татяна Пандурска и оператор е Eмил Пенев. Композитор на музиката е Вяра Еврова, можтаж Благой Димитров и сценография и костюми Майа Богданова.

Гледайте „ Вярвам в гения на българския народ “ на 22 юни (сряда) от 19:00 ч. по Българска национална телевизия 2
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР