На 22 октомври се навършват 118 г. от рождението на

...
На 22 октомври се навършват 118 г. от рождението на
Коментари Харесай

Навършват се 118 г. от рождението на Златю Бояджиев

На 22 октомври се навършват 118 година от рождението на един от най-самобитните български художници на XX век - Златю Бояджиев. Големият занаятчия на четката е роден в село Брезово през 1903 година

Завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Цено Тодоров (1932 г.) дружно с Васил Бараков. Към тях се причислява Давид Перец и образуват именитата група „ Бараците “.

Творчество на Златю Бояджиев обгръща два съществени интервала, разграничени от 1951 година, когато получава тежък инсулт и се сковава дясната му половина. След няколко години стартира да рисува с лявата ръка. Първият интервал се отличава с неокласически фасон при композирането на подиуми със сюжети от селския обичай. При втория интервал стилът на художника се трансформира радикално по посока на гротесковата изразност, включването на десетки фигури в композициите и експресивна цветност. Организира независими изложения в София и Пловдив.

Обявен е за национален художник и воин на социалистическия труд. Носител на премията на Съюза на българските художници „ Владимир Димитров - Майстора “. Сред най-известните му произведения са: „ Село Брезово “, „ На трапезата “, „ Две сватби “. Голяма част от платната му са подредени в къщата-музей в Стария град. Умира на 2 февруари 1976 година в Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР