На 22 май, вторник, от 18:30 часа правим протест пред

...
На 22 май, вторник, от 18:30 часа правим протест пред
Коментари Харесай

Организират протест срещу строежа на АЕЦ Белене, въпросът с ядреното хранилище бил висящ

На 22 май, вторник, от 18:30 часа вършим митинг пред Министерския съвет – с искане за прекратяване на плана " Белене " и с искане за оставката на държавното управление. Това съобщи някогашният ръководител на Съюз на демократичните сили Мартин Димитров, който в този момент е част от екипа на " Демократична България " и дава отговор за икономическото направление.

В момента употребяваме 40-45% от индустриалните мощности на България. Ако АЕЦ " Белене " беше издигнат т.е. 2000 мегавата мощности, щяхме да употребяваме единствено 30%. Дори противоречивият отчет на Българска академия на науките споделя, че до 2040 година нямаме потребност от нова мощ. Най-скъпото нещо в живота и стопанската система е да построиш нещо, от което нямаш потребност, съобщи Димитров.

Същевременно някогашният вътрешен министър Румен Петков, който е прочут като дясна ръка на някогашния президент Георги Първанов, внуши, че планът " Белене " бил доста забавян, тъй като и други страни – Унгария, Турция, почнали да вършат мощности. Ако и Сергей Станишев, и Бойко Борисов не бяха бавили този план, в този момент щяхме да имаме пред пуск нова нуклеарна мощ , изясни Петков. Той добави и, че Мартин Димитров поканил през Българска национална телевизия " 100-те протестиращи " и добави, че не е склонен, че няма да има пазар и че не трябва " Демократична България " да се тормози за бъдещите вложители.

През 2004 година се твърдеше, че в случай че я няма " Белене ", ще има режим на тока. 2011 година пристигна и имаше ли режим на ток , попита Димитров. До последната стотинка всички разноски по " Белене " (бел. ред. - 3 милиарда лева) ги заплаща българският поданик. Не е почтено и да не е решен въпросът с хранилището – примерно, господин Петков, Плевен ще го одобри ли? Този въпрос би трябвало да се реши, преди да се приказва за нуклеарната централа , акцентира Димитров.

Петков счете въпроса за хранилището " за провесен " , като разгласи, че отработеното нуклеарно гориво се праща в Русия. Димитров мигновено го опроверга и отвърна, че нуклеарното гориво се съхранява в България – поради влизането ни в Европейски Съюз и специфична европейска инструкция, че такова гориво не може да се връща в трети страни . И в този момент имаме вместилище и процедури, продължи Петков, който пропусна да каже, че става въпрос за вместилище за " Козлодуй ". България не е решила редовно въпроса с хранилищата, имаме единствено краткотрайни (бел. ред. - съществува така наречен мокро вместилище в " Козлодуй ", където краткотрайно се съхраняват отпадъци), съобщи Димитров, с което към този момент Петков се съгласи . Бившият водач на Съюз на демократичните сили изиска ГЕРБ, Българска социалистическа партия, АБВ да решат първо въпроса коя община ще одобри вместилище за " Белене ". Той акцентира категорично и на отчета на Българска академия на науките и записаното там, че до 2040 година нямаме потребност от нови мощности и ще можем да изнасяме.

Същевременно Димитров съобщи и, че международните трендове са 80% нови технологии, 20% нуклеарни мощности. ВЕИ обаче не са базова мощ, най-малко за България. А Петков упрекна " Демократична България ", че е заинтригувана да лъже. Смятам, че " Белене " няма да има, само че ще бъде отворена вратата за нови консултантски контракти, заключи Димитров, до момента в който Петков изрази вяра за градивен спор в Народното събрание.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР