На 22 и 23 юли курортът Рибарица приюти пазителите на

...
На 22 и 23 юли курортът Рибарица приюти пазителите на
Коментари Харесай

Рибарица събра българския бит и фолклор от цялата страна

На 22 и 23 юли курортът Рибарица приюти пазителите на българския обичай и фолклор от цялата страна. Това се случи по време на 10-о издание на „ Празника на националния бит и достоверната носия “, което се организира в историческата околност „ Костина “ – лобното място на огромния български бунтовник Георги Бенковски.

Събитието почетоха кметът на Община Тетевен – доктор Мадлена Бояджиева и ръководителят на Общинския съвет – Мария Стойчева, а измежду почетните посетители бе и някогашният кмет на Рибарица - Стефка Димитрова, която е създател на празника.

„ Всички вие - пазители на българщината и на българския фолк и обичаи, още веднъж сте тук на нашия празник, с цел да ни покажете пъстри плебеи, кръшни хора, разнообразни традиции и това, което вашият край е съхранил “, с тези думи се обърна към участниците кметът на село Рибарица – Пенка Ганева.

„ Вече 10 години „ Празникът на националния бит и достоверната носия “ събира на едно място колорита и свежестта на обичайното национално облекло и желанието на всички вас да покажете националното ни богатство, по този начин както са го правили нашите прародители, с цел да оцелее до през днешния ден, тъй като в него бие сърцето на народа “, добави още госпожа Ганева.

Кметът на Тетевен акцентира, че не трябва да забравяме българските обреди и ритуали, а празнични събития като днешното спомагат точно за това – да си ги напомним, да ги утвърдим и пазим, с цел да може да ги предаваме на идващите генерации.

„ Днес и на следващия ден, Рибарица ще се трансформира в сцена на един голям същински празник на българското и българския дух “, означи в своето слово ръководителят на Общински съвет - Тетевен – Мария Стойчева.

В 10-то издание на фестивала взеха присъединяване към 100 колектива от цялата страна, а през двата дни на конкурсната стратегия бяха показани пъстри плебеи, кръшни български национални хора и песни, разнообразни традиции и колоритни носии на 100 и повече години. По традиция всички участници, поданици и посетители имаха опцията да опитат рибена супа /саламура/ и фасул, които са непокътната вкусова марка на този празник и на тетевенския край. В съботната вечер за положителното въодушевление се погрижиха сестри Филатови, които изнесоха необикновен концерт. В него се включиха запалянковци от присъстващите колективи и публиката, образувайки кръшни хоро. Сред гостите на събитието бяха немски туристи, които същински се забавляваха и ефективно участваха в националните ни танци.

В края на неделния ден пристигна време журито да каже тежката си дума и да дефинира спечелилите в областите – надпяване, надиграване и надсвирване. Председателят на журито – Христо Димитров /ръководител на отбор „ Българе “/ връчи грамоти и медали на най-хубавите колективи и самостоятелно показали се. Бяха раздадени и няколко специфични награди - ръчно направени статуетки във формата на пъстърва /символът на Рибарица/. Ето и някои от тях: Голямата премия за обитаемо место - „ Най-голям страж на българския фолклор” се присъди на: Клуб на пенсионера и инвалида „ Здравец “ - Село Тръстеник /община Иваново/; Специалната премия на Община Тетевен, която връчи зам.-кметът на Тетевен – Борис Врабевски, получи: НЧ „ Мисъл-1931 “ - Село Овчи бунар /община Тунджа/; Специалната премия на Кметство Рибарица отиде при: НЧ „ Христо Смирненски-1925 “ - Село Черни Вит /община Тетевен/, а своята специфична премия журито отреди на: Фолклорен състав „ Северняче “ - град Лом.

В категорията „ Автентична носия “ златният орден бе присъден на НЧ „ Виделина-1897 “, село Деков /община Белене/, а в категорията „ Обичаи “ първото място завоюва НЧ „ Развитие - 1904 “, град Търговище.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР