На 22 февруари 1848 г. в Париж избухва въстание, което

...
На 22 февруари 1848 г. в Париж избухва въстание, което
Коментари Харесай

На тази дата: Митинг ражда Френската революция

На 22 февруари 1848 година в Париж избухва въстание, което е продължение на антиправителствен протест, който продължава 3 дни. В резултат Юлската монархия е свалена и е оповестена Втората република. Създадено е краткотрайно държавно управление отпред с Алфонс дьо Ламартин, което вкарва всеобщо изборно право, независимост на словото и на печата.

В хода на революцията демократичните промени са задушени от реакцията на аристокрацията, търговците и индустриалците, които от април имат превес в учредителното заседание. Избухва Юнското въстание през 1848-а, хиляди хора са убити, затворени или заточени. На 4 ноември е призната конституцията.

На 23 февруари крал Луи-Филип е заставен да одобри оставката на министър-председателя Гизо, само че вълненията не стопират. През нощта против 24 февруари в Париж има повече от 1500 барикади и стартира национално въстание, проведено от членове на републиканските сдружения.  

На 2 март е публикуван указ за понижаване на работния ден с 1 час. Два дни по-късно е оповестен нов указ за въвеждане на всеобщо изборно право за мъжете, навършили 21 години. На 23 април са извършени избори за Учредително заседание, които са извоювани от републиканците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР