На 22 декември 1849 година в последния момент е отменена

...
На 22 декември 1849 година в последния момент е отменена
Коментари Харесай

На този ден: Екзекуцията на Достоевски е отменена в последни...

На 22 декември 1849 година в последния миг е анулирана изтезанието на един популярен публицист, без който литературата нямаше да бъде същата. Това е създателят на романа " Престъпление и наказване ", " Братя Карамазови ", " Идиот " и " Бесове " Фьодор Достоевски. До този миг той е прекарал осем месеца като следствен по обвиняване за дейности против страната.

Екзекуцията е планувана за 22 декември на Семьоновския площад. Според резолюция на император Николай I Достоевски е наказан като „ държавен нарушител ". В последния миг обаче изтезанието е сменена с годишна каторга и изгнание в Сибир, отнемане от всевъзможни права и разжалване в най-нисък боен чин редови войник.

Самият Достоевски написа в писмо до брат си: „ Там ни прочетоха смъртна присъда на всички, дадоха ни кръста да го целунем, прекършиха шпагите над главите ни и ни докараха с предсмъртната бяла риза. После изправиха трима до стълба за осъществяване на присъдата. Бях шести подред, извикаха ни по трима, затова трябваше да съм във втората тройка и ми оставаше да пребивавам не повече от минута... Накрая барабаните удариха отбой, върнаха назад вързаните за стълбовете и ни прочетоха, че Негово Императорско Величество ни подарява живота. После се прочетоха същинските присъди ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР