На 22.04.2023 г., Борис Цветков, член на НС на БСП

...
На 22.04.2023 г., Борис Цветков, член на НС на БСП
Коментари Харесай

Социалисти от област Перник взеха участие в откриването на паметна плоча на младши лейтенант Георги Стоименов

На 22.04.2023 година, Борис Цветков, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия и уредник за Пернишка област, Георги Георгиев - ръководителят на БСП-Радомир и на групата общински съветници на Българска социалистическа партия и Димитър Раински, член на ИБ на БСП-Радомир и роднина на героите, участваха в тържествения митинг-поклонение и разкриване на Паметна плоча на Георги Стоименов в местността „ Егреците ”, с. Стефаново, община Радомир.
Младши лейтенант Георги Стоименов е граничар, който дружно с Асен Илиев и Стоил Косовски и другарите си, унищожават вражеска диверсионна група при връх Сарабурун, община Любимец, където тримата от тях са убити, а други ранени, до момента в който пазят държавната граница.
Престрелката край връх Сарабурун се счита за най-тежкото сблъскване  в историята на Гранични войски. Паметник на тримата починали български граничари е повдигнат в село Вълче поле. На Косовски и Илиев са издигнати монументи и в родните им места.
Инициативата за слагане на възпоменателен знак в памет и на Георги Стоименов е на клуб " Мл. лейтенант Вергил Ваклинов " - Кюстендил, който и финансира начинанието. Подкрепа са оказали още Клуб " Граничар " към столичната организация на СОСЗР, сдружение " Лейт. Младен Калеев " - София и община Радомир.
Паметната плоча на Георги Стоименов е монтирана до чешмата в махала " Егреците " в радомирското село Стефаново, където е живял граничарят. На откриването участваха още представители на СОСЗР и на клубовете на на граничарите в Кюстендил и София, както и десетки поданици на селото и над двеста посетители от общините Радомир, Кюстендил, Перник и столицата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР