На 21 юли пред съда в Москва застана не Евгений

...
На 21 юли пред съда в Москва застана не Евгений
Коментари Харесай

Ето защо Пригожин е много важен за Путин

На 21 юли пред съда в Москва застана не Евгений Пригожин, а индивидът, който остро разкритикува неговия протест от края на юни - съветският ултранационалист и военнопрестъпник Игор Гиркин. Докато високопоставени командири на съветските въоръжените сили изгубиха постовете си, а военачалник Сергей Суровикин изчезна, Пригожин умерено можеше да се придвижва из Русия и даже се срещна с представители на други страни по време на провелата се в Санкт Петербург среща на върха Африка-Русия. В първия ден на срещата във Facebook се появи фотография на Пригожин със помощник на президента на Централноафриканската република. Тя бе оповестена от Димитрий Ситий, който е началник на Руския дом в столицата на ЦАР Банги. Ситий е глобен от Съединени американски щати не на последно място и поради връзките му с Пригожин. Твърди се, че фотографията е била направена в хотел, благосъстоятелност на фамилията на Пригожин.

Самият Пригожин разяснява преврата в Нигер в " Телеграм ", обявявайки, че това е битка против " колонизаторите ", които благодарение на терористи и бандити се пробват да запазят въздействието си в Африка. В същото време похвали и достиженията на Вагнер, отбелязва АРД.

По-далеч от властта в Москва

Появата на Пригожин показва, че Путин или не желае, или не може да се освободи от индивида, виновен за " измяната ", както той назова протеста от 24 юни. Срещата му с шефа на ЧВК Вагнер и командири от групировката, провела се пет дни след опита за бунт, сподели, че двамата са сключили договорка. Очевидно тя включва ангажимента Пригожин да стои надалеч от властта в Москва и от съветската общност. Медийната империя на Пригожин Патриот медия груп трябваше да бъде закрита. Поне това разгласи в края на юни Евгений Зубарев, основен редактор на осведомителната платформа РИА ФАН, която е част от нея. Регулаторът Роскомнадзор отстрани от интернет обвързваните с групата уеб страници. Централата на Пригожин в Санкт Петербург бе претърсена. Наредено бе и сдруженията му в Русия да прекратят активността си.

Пригожин загуби и значими политически позиции, защото бойците му към този момент не са ситуирани в Украйна и трябваше да предадат военното си съоръжение. Успехите в Попасна, Соледар и Бахмут му дадоха правото обществено да се опълчва на министъра на защитата Сергей Шойгу и на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Както и да упорства за техните оставки.

Преместване в Беларус

В Беларус частите на Вагнер са задоволително отдалечени от фронта, оставайки в това време потребни, разяснява АРД. От една страна те могат да продължат да бъдат употребявани като опасност против личното военно управление. От друга - дават нови евентуални благоприятни условия за закани по отношение на Запада. Полският министър председател Матеуш Моравецки да вземем за пример предизвести, че бойци на Вагнер, намиращи се наоколо до границата с Полша, биха могли да подхващат хибридни офанзиви за дестабилизиране на границата. Опозиционният вестник " Газета Виборча " обаче съзря в изявлението му предизборна маневра. Беларус може да се трансформира и в център за бизнеса на Пригожин. На 19 юли той записва там компанията " Конкорд Мениджмънт енд Кънсълтинг " като дъщерно сдружение на своята съветска едноименна компания, учредена през 2003 година. Беларуската медия " reform.by " разкри, че тя е била записана в Могилевския район в източната част на страната.

Точно там е ситуиран и полевият лагер на Вагнер. Сателитни фотоси демонстрират, че в края на юни в региона са били построени убежища. А от средата на юли там са били паркирани други транспортни средства, както и съоръжение.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР