На 21 юли 2019 г. ще се навършат 230 години

...
На 21 юли 2019 г. ще се навършат 230 години
Коментари Харесай

Ден на отворените врати в Националната библиотека по повод 230 години от рождението на Васил Априлов

На 21 юли 2019 година ще се навършат 230 години от рождението на видния български просветник Васил Априлов.

По този мотив Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) провежда Ден на отворените порти на 19 юли 2019 година, петък, от 10:00 до 16:00 часа – време, през което всеки клиент може да види от близко оригинала на „ Духовное завещанiе Василiя Евстатьева сына Априлова”, писано от възрожденеца през 1844 година в Одеса.

Това е скъп документ, съпоставим с персоналните бележници на Левски, Ботев и Раковски, част от сбирката „ Български исторически архив” на НБКМ. Оригиналът се съхранява в трезор на Българска народна банка и ще бъде изваден оттова особено за Деня на отворените порти в Библиотеката.

Официалното показване на ръкописа и на фототипното му издание “Заветът” (съвместен план с изд. “Абагар”) ще стартира в 11:00 часа на 19 юли в Централното предверие на Библиотеката

Гости на церемонията ще бъдат представители на локалната администрация и на културни институции в Габрово, родния град на Васил Априлов, останал в историята ни като един от най-значимите донори, просветни и икономически дейци през първата половина на XIX век.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР