На 21 януари 2011 г, точно преди 13 години, Бойко

...
На 21 януари 2011 г, точно преди 13 години, Бойко
Коментари Харесай

На този ден преди 13 години, единствен Бойко Борисов обявява 1 февруари за Ден на почит към жертвите на комунизма

На 21 януари 2011 г, тъкмо преди 13 години, Бойко Борисов става първият и единствен в най-новата ни история министър-председател, който афишира датата 1 февруари за Ден на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим. Предложението е на президентите доктор Желю Желев и Петър Стоянов.

 

“Покланяме се пред всички тези хора, които с цената на живота си са отстоявали достолепието и устрема на българите към независимост. Като водач на най-голямата проевропейска дясноцентристка партия в България моето отношение към комунизма и неговото завещание постоянно е било ясно - за историческа правдивост и предаване на паметта за случилото се на младите генерации, с цел да не стават лесна жертва на политически играчи, които се пробват да постановат носталгия по това време. Престъпленията на комунизма би трябвало да се знаят и не отплата, а смирение би трябвало да има ”, разяснява Бойко Борисов преди години във връзка тъжната годишнина.

 

1 февруари 1945 година е денят, в който посрещат гибелта си регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на по този начин наречения Народен съд. Този ден остава знаков за нашата история, тъй като слага началото на кървавите репресии против българския народ.

Над 2700 души са екзекутирани по-късно по силата на присъдите на така наречен Народен съд, проведен от държавното управление на Кимон Георгиев, взел властта с прелом на 9 септември 1944 година в окупирана от Съветската войска България.

Много от упрекнатите и задържани от Народния съд изчезват безследно още преди присъдата им да бъде произнесена.

Десетки хиляди души са изселени единствено за няколко месеца.

Затвор е налаган даже за бележити персони с исторически заслуги за България като някогашния ръководител на Народното събрание Димитър Пешев, който има персонален принос за спасяването на българските евреи от изтребване в нацистките концлагери. Пешев е наказан за " фашистка активност и антисемитизъм " и е освободен едвам откакто еврейската общественост се застъпва за него пред доминираната от комунистите власт на Отечествен фронт.

Автор: crimesbg.com

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР