На 21-ви ноември 2019 г., чешкият сенатор от Пиратската партия

...
На 21-ви ноември 2019 г., чешкият сенатор от Пиратската партия
Коментари Харесай

Българската прокуратура е сезирана от чешки сенатор за сделката за ТЕЦ Варна

На 21-ви ноември 2019 година, чешкият сенатор от Пиратската партия Лукаш Вагенкнехт е подал сигнал до Софийската градска прокуратура, в който показва подозрения, че ЧЕЗ България умишлено е сключила неизгодна договорка за продажба на Топлоелектрическа централа Варна с българското сдружение " Сигда ". Това заяви Антикорупционният фонд, който е получател за преписка на сенатора в България.

В отговор на питане от " Дневник " за потвърждаване, че подобен сигнал е получен, прокуратурата изиска въпросът да й бъде изпратен документално.

" ЧЕЗ България ", която е дъщерна на чешката държавна енергийна компания CEZ, продаде варненския Топлоелектрическа централа в края на 2017 година на незнайната по това време в енергийните среди компания " Сигда " ООД на министъра на превоза в кабинета " Орешарски " и някогашен началник на пристанище Варна Данаил Папазов. Малко след договорката като мажоритарен притежател в " Сигда " влезе почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Желанието на ЧЕЗ да се освободи от неработещата варненската централа се обясняваше с това, че е мощно замърсяваща, а вложенията в очистващи съоръжения са стопански неизгодни. След промяната на собствеността обаче централата получи от страната финансиране под формата на " леден запас ".

ЧЕЗ закупи централата като част от по-голямата договорка за електорразпределението в Западна България, през 2006 година за 206 млн. евро, а я продаде, по информация на " Капитал ", за четири пъти по-малка сума.

През юни чешката Пиратска партия сезира прокуратурата в страната си за неизгодната за държавната компания договорка. Сега, по информация на Антикорупционния фонд, тя пробва да засилва следствие и в България.
Сигналът касае подозрения за общи икономически закононарушения (съзнателно подписване на неизгодна договорка и безстопанственост), закононарушения по работа (нарушаване на служебни отговорности и потребление на служебно положение), както и подозрения за отбягване на налози в огромни размери.

Разглеждането на обстоятелствата по договорката от прокуратурата " е в полза на одобряване върховенството на правото и общите Европейски полезности и е в интерес, както на чешките, по този начин и на българските жители и данъкоплатци, " написа Вагенкнехт в сигнала си.

Самият Антикорупционен фонд напомня, че през юни тази година е алармирал редица институции за тревожни
условия по проблема " Топлоелектрическа централа Варна ". " Действията ни към този момент са безрезултатни в опита да мотивираме институциите да пазят обществения интерес. Сигналът на чешкия сенатор, обаче, ясно демонстрира, че въпросите за придобиването на " Топлоелектрическа централа Варна " и редицата любопитни решения и дейности на държавни органи по-късно не престават да са настоящи и да чакат своите отговори ", разяснява шефът му Бойко Станкушев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР