На 21 март Министерството на финансите преотвори емисия 7.5-годишни държавни

...
На 21 март Министерството на финансите преотвори емисия 7.5-годишни държавни
Коментари Харесай

Правителството взе още 500 млн. лв. дълг от вътрешния пазар

На 21 март Министерството на финансите преотвори емисия 7.5-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирана в лв., с падеж 24 май 2029 година.

На извършения от Българска народна банка аукцион финансовото министерство предложи за продажба съкровищни облигации от тази емисия при лихвен % 0.25% годишно. В резултат  бяха пласирани сполучливо дългови бумаги за 500 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 1.33 на 100, оповестиха от централната банка.

Общият размер на подадените поръчки доближи 599.1 млн. лева, в това число несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 67 000 000 лв., което подхожда на коефициент на покритие от 1.20. Средната цена на позволените до присъединяване в аукциона поръчки е 92.43 лева на 100 лева номинал. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 114 базисни точки. Най-голямо количество държавни скъпи бумаги на аукциона получиха банките - 84.1%, следвани от застрахователните сдружения - 8.4%, пенсионни фондове - с 3.8%, гаранционни фондове - 1.4%, капиталови медиатори - 0.3% и други вложители - 2 %.

В аукциона участваха всичките 9 първоначални дилъри на държавни скъпи бумаги. Министерството на финансите ще предлага за продажба спомагателни количества от емисията на аукционен принцип, прецизираха от Българска народна банка.

Датата на заплащане за утвърденото количество е 23 март тази година. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното заплащане се прави дружно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

Това ще е втората емисия за тази година, с което акумулираните средства доближават към 1 милиарда лв.. В средата на март държавното управление набра също 500 млн. лв..

Припомняме, че в държавния бюджет за тази година е записано, че държавното управление ще може да притегли дълг в размер на 7.3 милиарда лв., като с него ще се покрива плануваният недостиг за годината, а също и да се рефинансират падежиращите през годината бумаги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР