На 21 и 28 април от 16 до 22 ч.

...
На 21 и 28 април от 16 до 22 ч.
Коментари Харесай

Безплатен вход в астрономическата обсерватория на Софийския университет

На 21 и 28 април от 16 до 22 ч. Астрономическата обсерватория на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в Борисовата градина ще бъде със свободен вход и с разнообразна стратегия от къси лекции на наличен език и опция за наблюдения на Слънцето и Луната при ясно небе, оповестиха от СУ.

Първото събитие е по случай пролетния Световен ден на астрономията. Програмата на 21 април включва къси лекции на астрономическа тема, показани от студенти и докторанти в катедра „ Астрономия “.

Ганчо Ганчев, докторант в катедрата, ще изнесе лекция на тематика „ Слънчеви и Лунни затъмнения “, а Иван Радев, студент-магистър по " Астрономия и популяризация на астрономията " – на тематика „ Датиране на Земята “.

За екзопланетите ще приказва Християн Михайлов, студент-бакалавър по „ Астрофизика, метеорология и геофизика “, а отговор на въпроса „ Какво може да научим от звездните купове? “ ще даде Калина Стоименова, студент-бакалавър по „ Астрофизика, метеорология и геофизика “.

Любителска астроспектроскопия ще показа Венцислав Крумов, студент-магистър по „ Астрономия и популяризация на астрономията “, а Пламена Петрова, студент-магистър по „ Астрономия и популяризация на астрономията “, ще приказва за пулсари.

Загадките на високите сили във Вселената ще се опита да разкрие Милен Минев, докторант в Катедра „ Астрономия “.

На 28 април е Денят на отворените порти на Физическия факултет на СУ. Лекционната стратегия в обсерваторията ще се осъществя от екипите на катедрите „ Астрономия “ и „ Метеорология и геофизика “.

Част от тематиките, които ще бъдат показани от студенти и преподаватели от двете катедри, са: " История на морската навигация " ; " Планетата Юпитер " ; " Активни галактични ядра " ; " Геофизика на Марс – дни преди старта на задачата InSight " ; " Как учим океана от Космоса? " ; " Земетресения и цунами " ; " Фини прахови частици в Земната атмосфера ". Предвидена е и проява на метеорологични уреди.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР