На 21.11.2022 г. от 15:30 ч. ще се проведе протест, организиран

...
На 21.11.2022 г. от 15:30 ч. ще се проведе протест, организиран
Коментари Харесай

„Възраждане“ организира протест против изграждането на кариера в защитена местност

На 21.11.2022 година от 15:30 ч. ще се организира митинг, организиран от „ Възраждане “ пред Община Асеновград.

Поводът за митинга е желанието на общината да даде на концесия местността  „ Делчевото-2 ”, която се намира сред три родопски села – Червен, Горнослав и Добростан, за създаване на кариера за извличане на камък и баластра.

През миналата седмица „ Възраждане “ сигнализира, че местността е в рамките на предпазени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000: „ Родопи Средни ” и „ Добростан ” и буферната зона на биосферен парк „ Червената стена ”, който през 2017 година става част от международната мрежа на биосферни паркове към ЮНЕСКО, в който има десетки типове предпазени птици, диви животни и растения, доста от тях вписани като застрашени от изгубване типове в Червената книга на България.

Проектът  ще нанесе необратими вреди върху околната среда и качеството на живот в региона, където на няколко километра от домовете на стотици български жители ще се чува тон от гърмежи, хидравлични чукове, мощен звук и други

Със своите решения институциите дават зелена светлина за плана, като дори  РИОСВ-Пловдив още през 2016 година  с решение (№ ПВ-37-ПР/2016) на районната ревизия  определя  да не се прави оценка на въздействието върху околната среда, защото построяването на кариера „ няма възможност да окаже доста негативно влияние върху естествени местообитания, популации и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазени зони. ”

По този мотив „ Възраждане “ към този момент изпрати питане до  РИОСВ-Пловдив, на което чака отговор. Представители на политическата организация се срещнаха с живущите, които имат потребност от помощ за предотвратяването на желанията на локалните управляващи.

Освен това местността ще бъде дадена на концесия за 35 години, като концесионният контракт би трябвало да се подписа в границите на 6 месеца от влизане в действие на решението. Това ще ощети финансово общината и страната, защото предстоящите концесионни заплащания за целия интервал на контракта са към 700 хиляди лева, т.е. едвам по 20 хиляди лв. годишно, или по-малко от 55 лева дневно.

Очевидно е, че става въпрос за договорка, която ще нанесе големи вреди. Поради това „ Възраждане “ приканва всички живущи в региона и всички, които са срещу плана да се причислят към митинга, с цел да покажем дружно на локалните управляващи, че се противопоставяме на желанията им.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР